Ministar

Crnadak pozvao EU da izvrši pritisak na Prištinu za ukidanje taksi

Govoreći o očekivanjima od Europske unije, ministar je kazao da će EU najviše pomoći BiH ukoliko bude odlučnije insistirala da se poštuju demokratski standardi i da se provede 14 preporuka i mišljenja Europske komisije za BiH.
Vijesti / BiH-EU | 04. 07. 2019. u 15:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Crnadak pozvao EU da izvrši pritisak na Prištinu 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas u obraćanju sudionicima Šestog summita Berlinskog procesa i zapadnobalkanske šestorke koji se održava u poljskom Poznanju da ovaj proces ima pozitivne efekte na suradnju u regiji i jačanje dijaloga.

Govoreći o viziji za narednih pet godina, ministar je izrazio očekivanje da će se nastaviti s jačanjem infrastrukturnog i investicijskog povezivanja u regiji i da će biti što više pozitivnih efekata na život građana, poput nedavnog smanjenja cijena rominga između EU i zapadnog Balkana.

Što se tiče BiH, ministar je naglasio da je najvažnije što prije uspostaviti sistem vladavine prava, institucije učiniti nezavisnim i ojačati međusobno povjerenje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Govoreći o očekivanjima od Europske unije, ministar je kazao da će EU najviše pomoći BiH ukoliko bude odlučnije insistirala da se poštuju demokratski standardi i da se provede 14 preporuka i mišljenja Europske komisije za BiH.

Također je potrebno, naglasio je ministar Crnadak, da Europska unija ukaže, što do sada nije bio slučaj, na sve pojedince, partije i pojave koje djeluju antieuropski i antidemokratski.

Govoreći o budućnosti zapadnog Balkana u EU, ministar je pozvao zemlje članice EU da je ne dovode u pitanje, jer takve izjave štete demokratskim procesima, dodajući da su takve izjave štetan produkt i za EU, jer potiču neke druge svjetske političke aktere koji žele utjecaj na Balkanu.

Šef bh. diplomacije pozvao je zemlje EU, sudionice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stopostotne carine za BiH i Srbiju.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa suradnje s ciljem jačanja veza između zapadnog Balkana i zemalja Europske unije, kao i jačanje ekonomske suradnje unutar zapadnog Balkana.

U Berlinskom procesu uz WB6 učestvuju predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i zemalja članica EU Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, te Europske komisije i Europske služba za vanjsko djelovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close