Nedostižni put

Crnadak: BiH je kilometrima daleko od kandidatskog statusa za članstvo u EU

Nisu napravljeni suštinski pomaci u dijelovima od kojih se najviše očekuje.
Vijesti / BiH-EU | 23. 02. 2021. u 18:31 Bljesak.info
Igor Crnadak gost emisije BHT1 uživo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski put Bosne i Hercegovine je u zastoju jer nisu napravljeni suštinski pomaci u dijelovima od kojih se najviše očekuje i koji bi imali najveći efekat na građane, rekao je za BHRT predsjednik Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju Narodne skupštine RS i bivši ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

“Nema efekta u borbi protiv korupcije, na generalnim preporukama koje se tiču vladavine prava. Sve stoji kada je u pitanju Zakon o sukobu interesa, Izborni zakon, kada je u pitanju tema javnih nabavki, a imamo i politički problem javnih emitera. Tu je čitav niz stvari od kojih se najviše očekuje”, rekao je Crnadak.

On je istaknuo da je to sve skupa miks negativnih činjenica zbog čega je veoma očito da je BiH još uvijek kilometrima daleko od kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj Uniji.

“Imamo činjenicu da je od 14 preporuka, na bazi kojih će se donositi odluka o kandidatskom statusu BiH, ispunjena ona koja se odnosi na Mostar, na ukidanje smrtne kazne u Republici Srpskoj. To nije malo, ali je daleko od dovoljnog”, kazao je Crnadak.

Kada je u pitanju očekivanje šefa izaslanstva EU u BiH Johana Satlera oko potrebe snažnijeg angažmana političkih stranaka na vlasti da bi se BiH približila EU, Crnadak ističe da je to izvjesno, ali da je također i pomalo skeptičan jer je, kako on kaže, do sada mnogo šansi i godina propušteno.

Ono što je pozitivno za Crnadka jeste stav koji sada EU ima prema Bosni i Hercegovini, a koji više ne sadrži “trule kompromise koji nisu davali nikakve rezultate” koji nisu bili u korist naroda koji ovdje žive.

“Dobro je da pritisak i fokus koji na nas stavlja EU je mnogo sadržajniji i konkretniji i jasno je da neće biti kandidatskog statusa ni financijske pomoći ukoliko ne bude nastavka reformi i napretka u BiH”, istaknuo je Crnadak.

On je objasnio da BiH sada treba podrška da bi se ozbiljno otvorilo pitanje borbe protiv korupcije i za vladavinu prava, jer je najveći problem Bosne i Hercegovine opća nesigurnost građana i nedostatak povjerenja u institucije, zbog čega se i odlazi iz zemlje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close