O pandemiji i ostalom

Čović održao poziv s povjerenikom za proširenje EU, Varhelyi mu zaželio oporavak

Dužnosnici su komentirali trenutnu epidemiološku, te socio-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini i svijetu uslijed pandemije koronavirusa
Vijesti / BiH-EU | 24. 07. 2020. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je u petak putem video - poziva sastanak s povjerenikom za proširenje i susjedstvo Europske unije (EU) Oliverom Varhelyijem, priopćeno je iz Doma naroda.

Tijekom sastanka dužnosnici su razgovarali o stanju pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, pomoći EU, ekonomskim mjerama, kandidatskom statusu za članstvo u EU, migracijskoj krizi i drugim istaknutim temama.

Dužnosnici su komentirali trenutnu epidemiološku, te socio-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini i svijetu uslijed pandemije koronavirusa, ističući pomoć EU za BiH koja se pokazala od velike važnosti za zaštitu od zdravstvenih, društvenih i gospodarskih izazova.

Nadalje, bilo je riječi i o ekonomsko-gospodarskim mjerama i planu oporavka za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan, pri čemu su sugovornici podcrtali važnost daljnje suradnje u suzbijanju posljedica. Istaknuto je kako BiH treba imati posebno mjesto u planu oporavka, te da će takvo mjesto biti osigurano u sljedećem razdoblju.

Dužnosnici su istaknuli važnost stjecanja statusa kandidata BiH za članstvo u EU, te da je nužno u što skorijem roku približiti se članstvu u europskoj obitelji.

Ističući 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, izraženo je zadovoljstvo nedavno postignutim iskoracima, kao i apsolutna opredijeljenost za ispunjavanje prioriteta koje će doprinijeti daljem jačanju europske budućnosti BiH. Naglašavajući da su upravo lokalni izbori u Gradu Mostaru jedan od ključnih prioriteta, istaknuto je da lokalni izbori u Mostaru moraju biti organizirani kada i u svim ostalim lokalnim sredinama 2020. godine.

Također, govoreno je o stanju migrantskih priliva, ističući pitanja azila, sigurnosti i koordinirane suradnje. Naglašeno je kako su kontinuiran dijalog i suradnja s europskim tijelima dio učinkovitoga odgovora BiH, uz daljnji dijalog i rad institucija BiH.

Na koncu, povjerenik Varhelyi je Čoviću zaželio što skoriji oporavak, priopćeno je iz Doma naroda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close