Wolfgang Petritsch

'Bruxelles razmatra da Dodiku zabrani ulazak u EU'

Petritsch je otkrio da se u Bruxellesu, prema njemu potvrđenim informacijama, pripremaju nove sankcije protiv Milorada Dodika.
Vijesti / BiH-EU | 24. 02. 2020. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski diplomat i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch kazao je kako je on posebno zabrinut zbog cjelokupne situacije u Bosni i Hercegovini nakon još jedne političke krize, izazvane u manjem bh. entitetu, a sve zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Kao što je poznato, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na zasjedanju prošlog ponedjeljka zaključke u kojima se, između ostalog, navodi i blokada svih institucija BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Direktni napadi

''Ja sam i pokrenuo uspostavu sudova u BiH i zbog toga sam dodatno zabrinut zbog svega onoga što je uslijedilo u Republici Srpskoj. Prema mome mišljenju, ovo je jasan atak na Daytonski sporazum'', kazao je Petritsch u razgovoru za Dnevni avaz.

Osvrćući se na izjave o mogućoj secesiji i otcjepljenju Republike Srpske, bh. entiteta,Petritsch je istaknuo da se radi o direktnim napadima i kršenju Daytonskog sporazuma.

''Svojim potezima i najavama secesije on, ustvari, napušta sve odredbe Daytonskog sporazuma, što kao posljedicu ima i upitan status entiteta RS. Stvarno se pitam što se može dogoditi i kako će međunarodna zajednica reagirati. Ured visokog predstavnika u BiH još ima moć i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Dejtona, a samim time i Ustav'', naveo je Petritsch.

Upitan da prokomentira je li došlo vrijeme da visoki predstavnik u BiH koristi bonske ovlasti protiv ovakvog antidaytonskog djelovanja Milorada Dodika, on smatra da postoje i ostale metode koje bi se nametnule lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

''Cjelokupna međunarodna zajednica mora odmah reagirati. Prošlo je nekoliko godina kako se prešla crvena linija, ali se, nažalost, nije reagiralo na pravi način'', kazao je Petritsch.

Crvena linija

Petritsch je otkrio da se u Bruxellesu, prema njemu potvrđenim informacijama, pripremaju nove sankcije protiv Milorada Dodika.

''Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD. Informiran sam iz Bruxellesa da Europska unija ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve vidjeti uskoro'', zaključio je Petritsch.

Na pitanje vjeruje li da iza novonastale krize u BiH stoji Beograd ili Moskva, Petritsch smatra da nije tako.

''Ovo je projekt gospodina Dodika. Kao član Predsjedništva BiH koji priziva secesiju, to znači da je on u direktnom sukobu, jer on, kao predsjednik, mora da brani državu i njen integritet i suverenitet. Ne smije djelovati protiv BiH. Ako se nastavi ovako, onda smatram da on mora biti smijenjen, odnosno opozvan sa mjesta člana Predsjedništva BiH. Istovremeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je nekoliko puta da se sve radi u skladu sa zakonom i to je suprotno od želja Dodika. S druge strane, Vladimir Putin zainteresiran je da oslabi Europsku uniju na Balkanu i zato potiho podržava Dodika. Ali, neće riskirati da uđe u otvoreni obračun s Bruxellesom i Washingtonom'', kazao je Petritsch za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close