Važne buduće reforme

Brkić: Europska unija ne smije dopustiti da izgubi svoj utjecaj u regiji

Zamjenik ministra je naglasio da zapadni Balkan još prolazi kroz proces tranzicije, da je nastavak demokratskih i gospodarskih reformi danas možda važniji nego ikada prije.
Vijesti / BiH-EU | 08. 11. 2017. u 17:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić govorio je danas na otvaranju konferencije „Odgovor na populizam, nacionalizam i autoritarizam na zapadnom Balkanu i šire“, koja se od 7. do 10. studenog održava u Sarajevu  u organizaciji Aspen instituta Njemačke i uz koordinaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na otvaranju konferencije pored Brkića govorila je i zamjenica direktora Aspen instituta Njemačke Anna Kuchenbecker.

Brkić je istaknuo da je ova konferencija prilika za plodonosnu razmjenu mišljenja i iskustava. Naglasio je da izazove i sigurnosne prijetnje u regiji zapadnog Balkana treba promatrati u kontekstu globalnih zbivanja.

''U mnogim zemljama EU posljednjih godina vidljiv je rast euroskepticizma i potpore populističkim i nacionalističkim političkim strankama, što je rezultat ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti, te unutarnjih i vanjskih europskih migracijskih tokova. Uz navedene čimbenike u regiji zapadnog Balkana dodatno je otežavajuća okolnost i neizvjesna perspektiva članstva u EU'', naveo je Brkić. 

Dodao je da se razočaranje napretkom u ekonomskom i političkom smislu i stalno odlaganje pridruživanja regije Europskoj uniji lako pretvara u euroskepticizam što može dovesti da neke zemlje zapadnog Balkana potpadnu pod različite utjecajne sfere.

''Zbog toga Europska unija ne smije dopustiti da izgubi svoj utjecaj u regiji'', smatra Brkić.

Zamjenik ministra je naglasio da zapadni Balkan još prolazi kroz proces tranzicije, da je nastavak demokratskih i gospodarskih reformi danas možda važniji nego ikada prije, i da je zbog toga neophodna snažna potpora EU zapadnom Balkanu. Dodao je da zemlje proširenja, sa svoje strane, moraju pokazati odlučnost i sposobnost da se suoče s ključnim izazovima, dok bi EU mogla upotrijebiti integraciju zapadnog Balkana za stvaranje novog pozitivnog zamaha i poslati jasnu poruku da, unatoč svim izazovima, EU i dalje funkcionira i provodi uspješno svoje politike, uključujući politiku proširenja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH naglasio je da je suradnja u regiji od ključne važnosti za političku stabilnost, mir i gospodarski razvitak zapadnog Balkana, i da ima veliku ulogu u prevladavanju nacionalizma i netolerancije, i promicanju razumijevanja i dijaloga u regiji. Zemlje regije će nastaviti sa suradnjom i jačanjem dobrosusjedskih odnosa posebice sudjelovanjem u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i WB6 (Zapadni Balkan šest).

Govoreći o slobodi medija u regiji Brkić je naglasio da je to oblast u kojoj predstoji još puno rada kako bi se osiguralo sigurno i demokratsko okruženje za rad medija.

''Perspektiva članstva u EU za Bosnu i Hercegovinu je poticaj za sve reformske procese u našem gospodarstvu, društvu i upravi. Reforme se lakše usvajaju kada se stave u kontekst procesa integracije, što je i potvrda transformatorske moći EU'', istaknuo je Brkić.

Dodao je da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na provedbi socijalnih i ekonomskih reformi neophodnih za integraciju u EU, te ulaže napore kako bi osigurala učinkovitu provedbu Reformske agende što će pomoći postizanju glavnog cilja Bosne i Hercegovine - stjecanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU u prvoj polovici sljedeće godine, za vrijeme predsjedanja Bugarske Vijećem EU.

Zamjenik ministra je podsjetio da Bosna i Hercegovina ispunjava međunarodne obveze u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i fenomena stranih terorističkih boraca, te da su sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine napredovale u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca.

Na kraju obraćanja sudionicima konferencije Brkić je podvukao da je odnos zapadnog Balkana i Europske unije pitanje kredibilnosti europskog projekta i sposobnosti regije da ispuni obveze prema demokratskim reformama i regionalnoj suradnji i stabilnosti.

Na marginama konferencije Brkić se susreo s novom zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Makedonije Artom Toci. Konstatirali su da su bilateralni odnosi dvaju zemalja jako dobri. Dogovoren je nastavak suradnje i u tom cilju održavanje političkih konzultacija na razini zamjenikâ ministara vanjskih poslova do kraja tekuće godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close