Sastanak

Brkić: BiH ne želi inicijativu koja bi bila zamjena procesu EU integracija

Brkić je naglasio da BiH ne želi inicijativu koja bi služila kao zamjena procesu europskih integracija, te napomenuo da je za BiH punopravno članstvo u EU strateški prioritet i cilj.
Vijesti / BiH-EU | 04. 12. 2019. u 17:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je danas na Petom sastanku političkih direktora zapadnog Balkana s predstavnicima Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) koijm je predsjedao zamjenik generalnog tajnika EEAS-a Jean-Christophe Belliard.

Tom prigodom razmijenjena su mišljenja o aktualnoj situaciji u svezi s procesom proširenja EU, pri čemu su sudionici sastanka izrazili razočarenje izostankom odluke Europskog vijeća u listopadu ove godine o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu, posebice u okviru Berlinskog procesa. Predstavnici Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije prezentirali su rezultate sastanaka šefova država i vlada o inicijativi četiri slobode EU na zapadnom Balkanu, održanih u Novom Sadu i Ohridu, a bilo je riječi i o sastanku koji će 21. prosinca 2019. biti održan u Albaniji.

U tom kontekstu zamjenik ministra Brkić istaknuo je da je BiH potrebno više informacija i detalja o inicijativi, kako bi ona bila razmotrena i eventualno zauzeto stajalište. Naglasio je da BiH ne želi inicijativu koja bi služila kao zamjena procesu europskih integracija, te napomenuo da je za BiH punopravno članstvo u EU strateški prioritet i cilj.

Sudionici sastanka razgovarali su i o suradnji u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, kao i suradnji na multilateralnoj razini, u okviru sustava Ujedinjenih naroda (UN), Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Vijeća Europe, pri čemu je zamjenik Brkić istaknuo punu opredijeljenost BiH multilateralizmu.

Predstavnici zemalja zapadnog Balkana prezentirali su i informacije u svezi sa situacijom sa ilegalnim migrantima, kao i o aktivnostima koje se odnose na pitanje povratka boraca sa stranih ratišta.

Sastanak je bio prigoda i za razmjenu mišljenja o odnosima Europske unije i zapadnog Balkana s trećim zemljama, kao što su SAD, Rusija, Kina i Turska.

Na prijedlog zamjenika ministra Brkića, naredni sastanak u ovom formatu bit će održan u Bosni i Hercegovini u proljeće iduće godine, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close