Plan ruralnog razvoja

Bosni i Hercegovini dostupni EU fondovi za poljoprivredu

Strategija agrarne politike sadrži detaljne analize postojeće situacije i planove za budući razvoj poljoprivrede i života na selu.
Vijesti / BiH-EU | 15. 06. 2018. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Bosnom i Hercegovinom (BiH) je dug put koji će pomoći da poljoprivredni sektor približi standardima Europske unije. Prvi važan korak u tom pravcu je učinjen.

Početkom ove godine, i nakon višegodišnjeg zastoja usvojen je u Vijeću ministara 'Plan ruralnog razvoja od 2018. do 2021. godine', koji otvara pristup novcu fondova Europske unije za poljoprivredu.

Strategija agrarne politike sadrži detaljne analize postojeće situacije i planove za budući razvoj poljoprivrede i života na selu. Usvajanje ovog dokumenta je omogućilo i pristup IPA II fondovima EU koji poljoprivrednici do sada nisu imali.

IPA II pomoć će se koristiti u svrhu bolje pripremljenosti zemlje za naredne faze približavanja Europskoj uniji.

Poljoprivreda je posljednji put u BiH popisana 1960. godine. Infrastruktura je zastarjela. Potrebna su ulaganja u proširenje postojećih te izgradnju novih objekata, mehanizaciju,  skladišta, sustave navodnjavanja, povećanje stočnog fonda.

"Јedna od mjera treba da bude direktna podrška porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima s ciljem jačanja konkurentnosti domaćih proizvođača i to kroz povećanje razine investicija na gazdinstvima", potvrdio je Ostoja Šinik, član Radne grupe za izradu Strategije iz Ministarstva poljoprivrede RS.

"Ove mjere bi trebale ići u pravcu izgradnje objekata, nabavke mehanizacije i slično", dodao je Šinik.

Strategijom poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2021. godine koju je usvojio Vijeće ministara BiH predviđeno je jačanje organiziranja i međusobnog povezivanja poljoprivrednih proizvođača,kupaca i prerađivača, razvoj organske proizvodnje hrane, uvođenje certificiranih međunarodnih standarda kvalitete.

Uz suvremeniju mehanizaciju, nove farme i objekte jednako važna je i edukacija jer se do bespovratnih sredstava Europske unije dolazi kvalitetnim projektima.

Maja Miljević, osnivačica mreže kooperanata organske proizvodnje hrane 'Zdrava logika'

"Poznati su nam potencijali koje možemo koristiti,ali znamo i da naši proizvođači nisu upoznati dovoljno o EU fondovima i zato se trudimo da se usmjerimo ka edukaciji i informiranju proizvođača, izjavila je Maja Miljević, osnivač mreže kooperanata organske proizvodnje hrane "Zdrava logika".

Miljević kaže da su ostvareni kontakt s institucijama o mogućim zajedničkim inicijativama i projektima pomoću kojih bi mogli da dobiju sredstva iz fondova Europske unije.

Ruralna područja čine 80 posto ukupne površine Bosne i Hercegovine.U seoskim sredinama živi 60 posto stanovnika,a polovina se bavi poljoprivredom.Strategija ruralnog razvoja treba proći proceduru usvajanja u Parlamentarnoj skupštini i Domu naroda Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close