Ne može tako

'BiH s ovakvim pravosuđem i VSTV-om nikada neće postati članica EU'

''Kao predsjednik VSTV-a morao je znati da je u sukobu interesa ako u kafiću sa strankom razgovara o konkretnom slučaju'', istaknuo je Emrić.
Vijesti / BiH-EU | 26. 06. 2019. u 14:42 Fena
Arnaut: Predložio sam formiranje istražne komisije za pitanje VSTV-a
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut pozvao je na današnjoj sjednici Doma da se formira privremena istražna komisija tog doma koja će ispitati stanje u pravosuđu.

U okviru rasprave u aktualnoj situaciji o stanju u pravosuđu za koju su poslanici kao materijal predložili Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, institucije koju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezi s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

Nakon što je portal Žurnal objavio snimak na kojem Tegeltija kao i inspektor Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Marko Pandža u ugostiteljskom objektu razgovaraju o predmetu stranke u postupku Nermina Aleševića, biznismena iz Velike Kladuše, ta afera u javnosti je nazvana "potkivanje".

Ništa od EU

Za taj snimak Arnaut je kazao da je nažalost stvaran jer bi tako trebao počinjati neki vic te smatra da se rad privremene istražne komisije treba odnositi i na sposobnost VSTV-a za provođenje reformi.

Napomenuo je da BiH ne samo da nikada s ovakvim pravosuđem i VSTV-om neće biti članica Europske unije, nego neće dobiti ni kandidatski status te upozorio da se to neće dogoditi i dok se ne uspostavi svijest da politički i pravosudni dužnosnici ne mogu imati prisne odnose. 

''VSTV je nepovratno izgubio sposobnost za provođenje reformi, prva poglavlja koja se otvaraju u pregovorima s Europskom unijom su ona koja se tiču pravosuđa. Ono što je sada najvažnije je da li će BiH za tri ili četiri godine otvoriti neka poglavlja ili zatvoriti, s ovakvom postavkom stvari vjerujem da ih nećemo otvoriti'', dodao je.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić inače aktualni ministar sigurnosti podržao je prijedlog Arnauta iako je ocijenio da sedam zaključaka iz 2017. godine kada je raspravljano o pravosuđu nije implementirano.

Zbir nebitnih podataka

Stoga je upitao kakva je svrha zaključaka ovog parlamenta i da li je to samo formalnost, obavezuju li nekoga i prati li se realizacija zaključaka kao i što se događa ako se ne realiziraju.

''Ako je sudbina današnjih zaključaka da bude kao onih iz 2017. godine ne osjećam potrebu da u ovom parlamentu niti predlažem zaključke niti za njih glasam'', dodao je.

Za njega je izvještaj VSTV-a zbir nebitnih podataka i većinom netočnih, ocjenjujući da taj godišnji izvještaj ne može biti povod za raspravu jer jedino relevantnim smatra percepciju građana o stanju u pravosuđu koje je pozvao da izvrše pritisak na rad tih institucija.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić ocijenio je da je Milan Tegeltija narušio ugled pravosudnih institucija, a sadašnji saziv VSTV-a je žrtva takvog ponašanja predsjednika koji ne bi smio dozvoliti da dođe u ovakav kontekst.

U kafani o slučaju

''Kao predsjednik VSTV-a morao je znati da je u sukobu interesa ako u kafiću sa strankom razgovara o konkretnom slučaju'', istaknuo je Emrić pozivajući na formiranje komisije koja će raditi na izmjenama zakona u smislu uvažavanja preporuka Europske komisije.

I on je pozvao da zbog negativne situacije koja je narušila povjerenje građana u pravosuđe članovi VSTV-a podnesu pojedinačne ostavke i prihvate moralnu odgovornost za ovakvu situaciju.

Poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul i Nikola Lovrinović i u nastavku ove hitne sjednice ocijenili su da je ova točka dnevnog reda trebala biti skinuta dodajući da ovo nije način na koji se ovakva tema obrađuje, a problematizirali su i materijal za rad na sjednici.

Kožul je također kazao da su pred poslanicima trebali biti prijedlozi izmjena zakona nastalih u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu koji je otvoren prije niza godina.

Također, mišljenja je da je na ovaj način kontaminirana druga točka dnevnog reda koja se tiče povećanog priliva migranata u BiH, oko koje poslanici, smatra, imaju u većem dijelu zajedničko mišljenje.

Pazi se na djecu

Govoreći o načinima na koji rade tužitelji i agencije za provođenje zakona poslanica SBB-a Edita Đapo predložila je zaključak kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da osigura financijska sredstva kako bi se izvršila obuka tužitelja i agencija za provođenje zakona da ne povrijede djecu kada vrše uhićenja.

Naglasila je da je Venecijanska komisija još 2012. godine tražila poboljšanje pravila u pravosuđu poput razdvajanja dva vijeća sudskog i tužiteljskog te naći mehanizme za izbjegavanje utjecaja politike i nacionalnih kvota, kao i izmjene Zakona o VSTV-u.

Nakon ovakvih stavova poslanika zaključena je rasprava o ovoj točki dnevnog reda, a poslanici će se o zaključcima predloženim u okviru višesatne rasprave izjašnjavati nakon što obave raspravu i o narednoj točki dnevnog reda koja se tiče migracija.

Kopirati
Drag cursor here to close