Mi bismo u EU

BiH očekuje dobivanje statusa

Brkić je dodao kako EU mora na proces proširenja gledati kao na nešto vrlo važno za svoj kao i opći interes, posebno s geostrateškog stanovišta.
Vijesti / BiH-EU | 11. 07. 2021. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH očekuje dobivanje statusa kandidata EU i Unija će u bliskoj budućnosti promijeniti svoj pogled na pristupni proces zemalja regije rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Josip Brkić.

Brkić je na panelu "Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: kako okončati karantenu?" u okviru Dubrovnik foruma rekao da je BiH čvrsto predana jasno definiranim obvezama i da su reforme i njihovo provođenje "glavni pokretač pozitivnih procesa u BiH, u kontekstu europskog puta".

Naglasio je, kako je priopćeno, da taj zahtjevan zadatak, za zemlju poput BiH, traži spremnost na vođenje konstruktivnih razgovora, postizanje kompromisa, donošenje odluka zasnovanih na punom koncensusu, a prije svega spremnosti za preuzimanje pune odgovornosti relevantnih institucija i legitimnih političkih predstavnika u BiH.

Brkić je dodao kako EU mora na proces proširenja gledati kao na nešto vrlo važno za svoj kao i opći interes, posebno s geostrateškog stanovišta, objavljeno je iz Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara.

"Brzi i učinkoviti oporavak nakon pandemije Covida-19 mogao bi imati pozitivan učinak na proces proširenja. Zapadni Balkan u tom pogledu očekuje pomoć Bruxellesa jer dijelimo iste temeljne vrijednosti s EU", istaknuo je Brkić.

On je ocijenio da članice EU, usred rasprave o budućnosti Unije, nisu mogle da posvete posebnu pažnju procesu proširenja, te da taj proces nije popularna tema u nekim zemljama EU.

Brkić je ocijenio da zastoj u otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom predstavlja, na neki način, "neuspjeh" EU.

Kopirati
Drag cursor here to close