Varhelyi

BiH je među ciljevima Unije

Rok za otvaranje grupa i zatvaranje poglavlja trebao biti ograničen, uz trajanje do godinu dana.
Vijesti / BiH-EU | 05. 02. 2020. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cilj EU ostaje proširenje na Srbiju, BiH, Kosovo, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, izjavio je europski tajnik za proširenje Oliver Varhelyi.

Predstavljajući novu metodologiju prihvaćanja novih članica EU, koju je zahtijevala Francuska, Varhelyi je rekao kako je proširenje Unije geostrateško, aludirajući na stav bloka da se ne može zaustaviti pad globalnog utjecaja bez stabilnosti na Balkanu, prenosi Srna.

Rekao je kako je Europska komisija usvojila prijedlog prepravljene metodologije, čiji je cilj da se pregovori o pristupanju EU učine kredibilnijim, dinamičnijim i predvidljivim, s jačim političkim upravljanjem.

"Kredibilitet za proces pristupanja za zapadni Balkan i EU mora počivati na čvrstom međusobnom povjerenju. Usredotočenost na fundamentalne reforme bit će ojačana, a Unija mora ispuniti obećanja kada kandidati ispune uvjete", istaknuo je Varhelyi.

Naglasio je kako se treba više angažirati sa zapadnim Balkanom na svim razinama, uključujući kroz redovne summite, i da EU želi više uključiti zemlje članice u praćenje i razmatranje procesa.

Europski tajnik najavio je raspoređivanje pregovaračkih poglavlja u šest tematskih grupa, od kojih će središnju ulogu imati grupa o osnovama, koja će biti prva otvorena, a posljednja zatvorena.

Napomenuo je kako bi rok za otvaranje grupa i zatvaranje poglavlja trebao biti ograničen, uz trajanje do godinu dana.

 


Varhelyi je naglasio i značaj predvidljivosti, jasnijeg definiranja uvjeta i toga kakav će biti pozitivan utjecaj u slučaju napretka, a kakve negativne posljedice bez napredovanja u pregovorima.

''Napredak je brži uz brže reforme. Korektivne mjere mogu biti poduzete ukoliko dođe do stagniranja ili nazadovanja'', dodao je Varhelyi.

Kopirati
Drag cursor here to close