Put k eu

Bh. diplomati lobiraju za prijem aplikacije

Vijesti / BiH-EU | 12. 01. 2016. u 08:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavom da će vlasti BiH u narednih nekoliko tjedana predati aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji krenula je prava diplomatska ofanziva bh. institucija koja ima za cilj izlobirati pozitivan stav zemalja članica EU prema našoj aplikaciji te njeno prihvaćanje od Vijeća EU i Europske komisije, saznaje 'Dnevni avaz'.

Kao dio te ofanzive, kako saznaje ovaj list, sutra će u glavnom gradu EU, pod pokroviteljstvom Stalne misije BiH u Bruxellesu, biti održan radni sastanak kojem će nazočiti diplomati iz skoro svih članica EU, kao i diplomati koje budno prate regiju zapadnog Balkana, prenosi Fena.

Prezentacija

Na sastanku će biti upriličena prezentacija svega što je BiH postigla na svom putu k europskim integracijama od usvajanja novog pristupa EU prema BiH kao i od stupanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) na snagu.

Poseban naglasak bit će stavljen na reformski zamah koji se intenzivno provodi u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon stabilizacije vlasti na svim nivoima u BiH.

Cilj je ostaviti pozitivne utiske na diplomatske predstavnike i tako izlobirati pozitivan stav i klimu među članicama EU koje će odlučivati o kredibilitetu aplikacije. Usporedo s tim, Vijeće ministara intenzivirano radi na ispunjavanju obaveza proisteklih iz SAA. Tako će ministri na idućoj sjednici razmatrati Odluku o uspostavljanju organa u ime BiH koji ulaze u sastav zajedničkih organa BiH i EU.

Kako saznaje "Avaz", radi se o formiranju sedam pododbora za provedbu SAA, nakon što je već održan sastanak Vijeća i Odbora za provedbu SAA.

Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji veleposlanica Lidija Topić razgovarala je danas u Bruxellesu s povjerenikom EU za međunarodnu suradnju i razvitak Nevenom Mimicom.

Uspješne aktivnosti

Topić je Mimici predstavila aktualnu situaciju u BiH i informirala o napretku BiH i ispunjavanju uvjeta za predaju aplikacije za članstvo u EU. Ona je prenijela informacije o uspješno obavljenim aktivnostima unutar Bosne i Hercegovine, usvojenoj Reformskoj agendi i drugim strateškim dokumentima, te da je BiH od Europske komisije dobila, nakon dužeg vremenskog razdoblja, ohrabrujuće pozitivno Izvješće za 2015.

Veleposlanica Topić je naglasila da Bosna i Hercegovina želi iskazati političku ambiciju i predati aplikaciju za prijem u članstvo u EU u siječnju 2016. na samom početku nizozemskog predsjedanja Europskom unijom.

Predavanje aplikacije predstavlja podstrek za nastavak ustrajnog rada na izgradnji stabilnosti i funkcionalnosti zemlje. Povjerenik Mimica se veleposlanici Topić zahvalio na informacijama, koje je ocijenio vrlo korisnim, i iznio da je, kao poznavatelj ozračja u Europskoj komisiji, a i situacije na zapadnom Balkanu u širem kontekstu, duboko uvjeren u neophodnost što skorijeg napredovanja Bosne i Hercegovine na europskom putu, te da će svakako, u svojim institucionalnim okvirima, podržati političke ambicije i proeuropski put Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close