Prioritet svih prioriteta

Bez uništenja korupcije BiH nema put u EU

Prioritet svih prioriteta za Europsku uniju
Vijesti / BiH-EU | 07. 12. 2018. u 20:58 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imamo dobre zakone, institucije i strategije, ali korupcija se iz godine u godinu povećava. Upozoravaju tako iz Agencije za prevenciju korupcije Bosne i Hercegovine. Kažu da ne mogu sami, te traže pomoć vlasti. Još oštriji su veleposlanici zapadnih zemalja, koji su upozorili bh. političare da pod hitno poduzmu antikorupcijske mjere, ako žele napredak na putu prema Europskoj uniji.

Od vrha do dna - toliko je korupcija prisutna u Bosni i Hercegovini, upozoravaju domaće i međunarodne institucije. U posljednje četiri godine Agencija za prevenciju korupcije zaprimila je više od 46 prijava, u prvih šest mjeseci ove godine čak 67. Direktor Agencije priznaje da nemaju dovoljno resursa niti mogu sami da povedu sveopću borbu protiv svih onih koji su korumpirani.

"Agencija s vrlo ograničenim nadležnostima i s minimalnim brojem zaposlenih ne može se sama suprotstaviti ovako ozbiljnom problemu. Potrebna nam je pomoć, koja je do sada stizala samo deklarativno", ističe Hasim Šabotić, za N1.

Agencija je u Planu borbe protiv korupcije sama navela sustavne slabosti.

- Nedovoljna angažiranost subjekata provođenja;
- Nedostatak financijskih i drugih resursa;
- Nedostatak sistematičnosti i koordinacije.

Da će antikorupcijske mjere morati biti prvi prioritet bh. vlasti, upozorio je specijalni predstavnik Europske unije, Lars-Gunnar Wigemark. U OSCE-u su kao odgovorne prozvali političke lidere.

"Da će BiH morati ispuniti uvjete koji će biti navedeni u mišljenju Komisije, a koje nam predstoji naredne godine. Borba protiv korupcije će, zajedno sa vladavinom prava, morati biti prioritet ove zemlje", tvrdi Wigemark.

"I ne može se ništa uraditi, bez obzira na dobro zakonodavstvo, ako se ne uključe lideri svojim primjerom, i ako ne uključe građani da prijave slučajeve korupcije", navodi Bruce Berton, OSCE.

I veleposlanici zapadnih zemalja ujedinjeni u apelu.

"SAD pozivaju vlasti u BiH da prestanu s odugovlačenjem, da poduzmu konkretne korake u borbi s korupcijom i da preuzmu odgovornost za budućnost ove zemlje i građana", poručuje Ellen J. Germain, zamjenica američke veleposlanice.

"Izabrani političari trebaju voditi reforme koje održavaju potrebe i prioritete građana", dodaje Matthew Field, veleposlanik Velike Britanije.

A što kažu građani - tko je korumpiran u Bosni i Hercegovini?

- Bolje je pitanje tko nije, ako mislite na ove što rukovode našom zemljom?

- Vjerojatno ima, ali je ja kao student nisam primijetio još. (Znači, na fakultetima nema korupcije?) Ja je nisam primijetio.

- Mislim da smo korumpirana zemlja, iskreno.

Prethodni saziv državnog Parlamenta nije završio posao u vezi sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Nije formiran Neovisni odbor, niti je uspostavljen mehanizam nadzora imovinskih kartona nositelja javnih funkcija. U Federaciji BiH se entitetski zakon, kažu u Transparency Internationalu, i ne provodi, te je sukob interesa, u praksi, moguć bez pravnih posljedica.

Osim politike, u borbi protiv korupcije posustalo je i pravosuđe, stav je Transparencyija.

"Prije svega mislim na institucije pravosuđa, koje se suočavaju s korupcijom u svojim redovima, a koje sve slabije i sve manje efikasno procesuiraju slučajeve korupcije, posebno one krupne slučajeve, za koje svi čekamo da budu procesuirani", ističe za N1 Ivana Korajlić, TI BiH.

Osim brojnim antikoruptivnih zakona i institucija, Bosna i Hercegovina ima i Strategiju, kojom je zacrtala kako bi naša zemlja trebala izgledati.

"Prepoznata po uvjerljivim naporima i rezultatima u borbi protiv korupcije, višem stupnju vladavine prava i povećanom povjerenju građana u institucije vlasti", stoji, između ostalog, u Strategiji.

A rok do kojeg BiH treba postati zemlja koja je upravo opisana ističe 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close