Sattler

Ako se mogao riješiti Mostar…

Sattler je istaknuo kako je dobra vijest da se proteklim godinama povećala podrška procesu eurointegracija, a trenutno više od 80 posto građana BiH podržava europske integracije.
Vijesti / BiH-EU | 22. 02. 2021. u 13:26 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujemo snažniji angažman političkih stranaka, izabranih dužnosnika i predstavnika civilnog društva kako bi ispunili očekivanja više od 80 posto građana ove zemlje u smislu europskih integracija'', izjavio je danas u Banja Luci šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH veleposlanik Johan Sattler.

Europski je dužnosnik prisustvovao 11. sastanku Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH, koji se održava u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska kojem je danas domaćin Odbor za europske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a.

Nije prezadovoljan

Pored Sattlera, sastanku prisustvuju predstavnici Direkcije za europske integracije BiH, članovi odbora i komisija za europske integracije Narodne skupštine RS-a, Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog i Doma naroda parlamenta FBiH, Parlamenta Brčko Distrikta i predstavnici kantonalnih skupština.  

Sattler je istaknuo kako je dobra vijest da se proteklim godinama povećala podrška procesu eurointegracija, a trenutno više od 80 posto građana BiH podržava europske integracije.

"Mislimo da su ovakve statistike pokazatelj da je EU vaš najlojalniji partner i mislim da smo to dokazali u protekloj godini borbe protiv pandemije koronavirusa bilo da je riječ o podršci zdravstvenom sektoru ili samoj ekonomiji", kazao je Sattler.

Rekao je nije prezadovoljan s onim što je učinjeno u BiH i da je siguran da može biti urađeno mnogo više. Naglasio je da ukoliko je bilo moguće riješiti pitanje Mostara, moguće je postići dogovor i za druga važna otvorena pitanja.

Godina prilika

"2021. godina je svakako jedna od godina prilika, primjećujemo značajniju pažnju EU na BiH, ali i preko Atlantika. Treba iskoristiti prilike koje ova neizborna godina donosi, tu je 14 ključnih prioriteta koji jasno potcrtavaju šta je ono što se treba uraditi, koje reforme treba provesti. Realni smo ima tu teških pitanja koja se neće rješavati tek tako preko noći", kazao je Sattler.

Odgovarajući na pitanja novinara o odnosu zatvaranja ureda OHR-a i europskih integracija BiH on je rekao da prijedlog kandidature s kojim je izašla Njemačka pozitivan signal i indikacija snažnijeg angažmana i uključivanja Njemačke kao najsnažnije zemlje članice EU.

"Srednjoročno i dugoročno gledano ovakav obujam međunarodnog prisustva u BiH svakako je u budućnosti nekompatibilno s članstvom u EU. Tako da smo, vjerujem, u nekim fazama gdje se treba težiti postepenom smanjivanju ovakvog prisustva", rekao je Sattler.

Kopirati
Drag cursor here to close