Više truda

Opaska iz EU: BiH ne ispunjava Kopenhaške političke kriterije

Također je Vijeće pozvalo Komisiju da godišnje izvještaje o BiH počev od 2020. fokusira na implementaciju ključnh prioriteta.
Vijesti / BiH-EU | 11. 12. 2019. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće EU za opće poslove usvojilo je 10. prosinca Zaključke o Mišljenju EK o Bosni i Hercegovini u kojima se navodi da ta zemlja trenutno ne ispunjava Kopenhaške političke kriterije u dovoljnoj mjeri i da mora uložiti znatne napore u jačanje svojih institucija kako bi se garantirali demokracija, vladavina prava, ljudska prava i poštovanje i zaštita manjina.

Kada je riječ o ekonomskim kriterijima, BiH je dostigla određeni stupanj makroekonomske stabilnosti, mada je još u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i situacije u kojoj će postati konkurentna na jedinstvenom tržištu, navodi se u Zaključcima o Mišljenju Europske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

Ocijenjeno je i da je BiH popravila rezultate u provođenju obaveza u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi Euractiv. "BiH je u ranoj fazi pripremljenosti za preuzimanje obaveza iz članstva u EU i mora da unaprijedi proces usklađivanja sa pravnim tekovinama i primjene zakona", istaknulo je Vijeće.

Ta zemlja, kako se navodi, mora stalno ulagati napore, posebno u implementaciju 14 prioriteta iz Komisijinog Mišljenja. Ti prioriteti fokusirani su na demokraciju i funkcioniranje države, vladavinu prava, osnovna prava i reformu javne uprave.

Vijećeje navelo da će otvaranje pregovora o pristupanju sa BiH Europsko vijeće, u skladu sa uspostavljenom praksom, razmotriti kada Komisija ocijeni da je BiH dostigla potreban stupanj usuglašenosti sa kriterijima za članstvo, posebno u oblasti ključnih prioriteta iz Mišljenja EK.

Također je Vijeće pozvalo Komisiju da godišnje izvještaje o BiH počev od 2020. fokusira na implementaciju ključnh prioriteta.

Vijeće je pozdravilo izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i traži od izvršnih i zakonodavnih tijela na svim nivoima da se počnu baviti ključnim prioritetima identificiranim u Mišljenju Komisije, a u skladu sa legitimnim težnjama građana BiH ka napretku na putu ka EU. Na kraju je Vijeće ponovilo da je nedvosmisleno posvećen EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close