Spremnost u EU za prijem zapadnog Balkana

Hahn: ''Mir može biti postignut na Balkanu''

EU smatra tu regiju kao bitnu za suočavanje s brojnim pitanjima od kontrole imigracije do suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama koje se kreću u obimu od ruskog miješanja do radikalnog islama.
Vijesti / BiH-EU | 28. 11. 2017. u 11:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Države članice su uvidjele da "mir može biti postignut na Balkanu i da je perspektiva članstva u EU od vitalnog značaja za to", rekao je Johannes Hahn.

U Europskoj uniji postoji sve veća spremnost da se razmotri pridruženje bloku država zapadnog Balkana, što bi moglo osigurati mir u regiji istovremeno obogaćujući i samu EU, izjavio je europski povjerenik za proširenje Hahn.

''Postoji rastuća spremnost među državama članicama (EU) da se bave proširenjem (nego prije godinu dana)'', izjavio je Hahn za austrijske dnevne novine Wiener Zeitung u intervjuu objavljenom u utorak.

Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija zvanično imaju kandidatski status, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo traže isti status. EU smatra tu regiju kao bitnu za suočavanje s brojnim pitanjima od kontrole imigracije do suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama koje se kreću u obimu od ruskog miješanja do radikalnog islama.

Zapadni Balkan i njegovih 20 milijuna stanovnika nestrpljivi su da napreduju i veoma je privlačno tržište za blok, kazao je Hahn, dodajući da "nova država članica nije breme nego obogaćivanje". 

Povjerenik je kazao da ne podržava ideju o Europi u više brzina jer bi to navelo države članice na razlaz. Umjesto toga, svi mogući napori trebaju se uložiti da se omogući slabijim državama da ojačaju u Europskoj uniji, kazao je on, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close