Cvijanović

14 prioriteta: Pojedini koraci odudaraju od ustavnih rješenja BiH

Ne treba, kako kaže Cvijanović , biti naivan, jer je sasvim jasno da bi neki od tih 14 prioriteta zahtijevali veliku intervenciju koja odudara od sadašnjih ustavnih rješenja.
Vijesti / BiH-EU | 09. 05. 2020. u 13:20 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da među 14 prioriteta koje je Europska unija ispostavila kao zahtjev Bosni i Hercegovini ima jedan broj pitanja koja je moguće odmah rješavati kroz mehanizam koordinacije, a da o preostalima treba razgovorati i tražiti formulu za izvršenje određenih obveza, ali da ne budu okrnjene ustavne nadležnosti tog bh. entiteta.

Ona je podržala i najavljenu izradu akcijskog plana za izvršavanje tih obveza.

Ali, dodala je da ne treba, kako kaže, biti naivan, jer je sasvim jasno da bi neki od tih 14 prioriteta zahtijevali veliku intervenciju koja odudara od sadašnjih ustavnih rješenja.

''Na tom polju treba ići u razgovore i da se traži formula kako je moguće izvršiti određene obaveze, a da ne budu okrnjene ustavne nadležnosti'', naglasila je Cvijanović novinarima u Banja Luci.

Istaknula je i da je zagrebački Summit EU-Zapadni Balkan trebao dati novu potvrdu perspektivi ovog prostora kada je riječ o članstvu u EU, ali da su se mogle čuti i zamjerke da su veća očekivanja od onog što je ta perspektiva.

Europska komisija je 29. svibnja 2019. godine usvojila svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a koje identificira 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.

Ključni prioriteti obuhvataju područja demokracije/funkcionalnosti; vladavine prava; osnovnih prava i reforme javne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close