Evo što se planira raditi

Kreće se s projektom obnove mostarske Psihijatrije, vrijednost više od 3 milijuna KM

Radovi na rekonstrukciji unutrašnjeg prostora objekta Klinike za psihijatriju tako obuhvaćaju građevinske, građevinsko zanatske, hidrotehničke, elektrotehničke i strojarske radove.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 05. 2020. u 13:07 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Započete aktivnosti na rekonstrukciji i opremanju Klinke za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, vrijedne skoro tri i pol milijun maraka, zbog pandemije su usporene.

Novac potreban za obnovu je prošle godine osiguran putem kreditnog zaduženja.

''Kreditna sredstva za realizaciju projekta rekonstrukcije Klinike za psihijatrije su odobrena na Vladi F BiH, te je od strane Ministarstvu financija i trezora  BiH upućena obavijest o odobrenju kreditne aplikacije za rekonstrukciju i opremanje psihijatrijskih klinika u BiH 21. ožujka 2019. godine'', rečeno je za Bljesak.info iz SKB-a Mostar.

Obavljen tehnički pregled

Nakon pregleda raspoložive dokumentacije, te obilaska lokacija od strane predstavnika SKBM i UNDP-a, kojeg je angažirala Razvojna banka vijeća Europe, navode iz SKB-a, sačinjen je dokument 'Procjena vrijednosti radova na rekonstrukciji i opremanju objekata dvije psihijatrijske klinike (dokumentom je tretirana i klinika KBC Sarajevo) u Federaciji BiH'.

Tehnički pregled objekata uvidom na licu mjesta, te pregled postojeće tehničke dokumentacije definirao je troškove obnove.

Foto: Beep.ba / Radovi na zgradi Psihijatrije 2016. godine

''Vrijednost potrebnih radova na rekonstrukciji, izgradnji i opremanju objekata određena je na osnovu cijena osnovnog građevinskog materijala u 2017. godini (beton, čelik, cement, šljunak, pijesak, vodovodni i kanalizacijski materijali, sanitarije, elektromaterijal, materijali za grijanje, te ostali materijali koji se koriste za izvođenje potrebnih radova) i neophodne opreme'', kazali su iz SKB-a.

Potpuna obnova unutrašnjosti

Radovi na rekonstrukciji unutrašnjeg prostora objekta Klinike za psihijatriju tako obuhvaćaju građevinske, građevinsko zanatske, hidrotehničke, elektrotehničke i strojarske radove.

Građevinski radovi, tvrde, podrazumijevaju uklanjanje postojećih slojeva poda unutar objekta, svih oštećenih elemenata pogleda na balkonima objekta, završne zidne obrade u sanitarijama i kuhinji, unutrašnje stolarije, hidrotehničkih instalacija i sanitarnih uređaja, elektroinstalacijskih vodova i završnih elemenata, grijaćih tijela te rušenje zidova u skladu s planiranom funkcionalnom organizacijom klinike.

Izolatorskim radovima je predviđena zamjena oštećene podne hidroizolacije u sanitarijama i namjenskim prostorima, te dodatna hidroizolacija vanjskih podrumskih zidova. Kao priprema za dalji rad predviđena je izrada cementne košuljice u objektu, te ponovno malterisanje već obijenih zidova.

Izmjena instalacija

Građevinsko-zanatski radovi podrazumijevaju nabavu i ugradnju bravarskih pozicija, svih unutrašnjih vrata, izradu novih podnih obloga od keramičkih pločica i livenih epoksida, izradu novih zidnih pregrada od gips kartonskih ploča, malterisanje, gletovanje i završno bojenje svih zidnih i plafonskih površina.

Foto: Beep.ba / Klinika za psihijatriju SKB Mostar

Hidrotehničkim instalacijama je predviđena zamjena svih postojećih instalacijskih vodova i ugradnja novih sanitarnih uređaja i opreme, kao i elektroinstalacija. Tu se predviđa zamjena svih instalacijskih vodova jake struje i završnih elemenata (rasvjeta i završni fazonski elementi i ugradnja instalacija slabe struje, video nadzor, IP telefon, protupožarni sustav i drugo). U sklopu strojarskih instalacija predviđena je sanacija uređaja i opreme u objektu/zamjena cijevnog razvoda i grijaćih tijela, zamjena postojeće opreme i uređaja u kotlovnici, te klimatizacija objekta VRV freonskim sustavom.

U sklopu ove procjene, dodaju, je predviđeno unutrašnje opremanje standardnim elementima, medicinskom opremom i namještajem u skladu namjenom objekta.

Nastavak počekom lipnja

Ovaj projekt, tvrde, je u organizaciji Ministarstva zdravstva FBiH ušao u početnu fazu nakon odluke Razvojne banke da, bez financijske nadoknade, angažira UNDP, oko odabira projektne kuće, koja bi izradila potrebnu dokumentaciju za Psihijatrijske klinike u Kliničkim centrima Tuzla, Mostar i Sarajevo.

Aktivnosti na projektu obnove uskoro bi trebale započeti.

''Odabrana projektna kuća je URBIS CENTAR d.o.o. Banja Luka, čiji su projektanti početkom veljače posjetili Kliniku za psihijatriju SKBM, pri čemu su razmijenjene informacije i ustupljena projektna dokumentacija koju je Tehnička služba SKBM imala na raspolaganju. Zbog proglašene pandemije zbog Covid-19 virusa, aktivnosti na pripremi projekta su trenutno prekinute i planiraju se nastaviti početkom lipnja 2020. godine'', rečeno je za Bljesak.info iz SKB Mostar.

Loši uvjeti

No nedavno je građevinski radnik koji je vršio radove na objektu Psihijatrije, uslijed odrona stropa, preminuo. Iz bolnice se stoga slažu kako uvjeti u klinici ''nisu potpuno adekvatni'' te se ''nastoje popraviti trenutni uvjeti boravka pacijenata i radni uvjeti medicinskog tima''.

''Radnik koji je stradao nesretnim slučajem je dio građevinske grupe koja je trebala izvršiti demontažu (rušenje) oštećenog stropa na balkonu objekta'', rekli su iz SKB-a dodaju da su do sada već obavljene određene aktivnosti s ciljem poboljšanja uvjeta.

''Snimanje stanja, izrada elaborate potrebnih zahvata sa financijskom procjenom, sudjelovanje medicinsko-tehničkog tima Psihijatrije i Tehničke službena pripremi različitih tehnološko-tehničkih informacija o objektu, kako bi odabrana projektna kuća (URBIS CENTAR) mogla, koristeći te informacije, te detaljnim uvidom u stanje na terenu, izraditi adekvatnu projektnu dokumentaciju, koja se sastoji iz više međusobno uvezanih faza projekta'', kazali su iz SKB-a.

Foto: Beep.ba / Radovi na zgradi Psihijatrije 2016. godine

Tako se, dodaju, planira raditi arhitektonsko-građevinska faza, vodovod i kanalizacija, elektroinstalacija jake i slabe struje, termotehničke instalacije (grijanje i klimatizacija), instalacija bolničkog dizala, elaborat zaštite na radu te elaborat zaštite od požara.

Podsjećamo, u lipnju 2016. godine zgrada Psihijatrije doživjela je posljednje šminkanje. Ona je kroz projekt poboljšanja energetske učinkovitosti na javnim objektima, doživjela izgradnju termičke izolacija fasade i krova, zamjenu vanjskih otvora na ovojnici te ugradnju opreme za mjerenje potrošnje energije, kao i opreme za praćenje temperature i vlažnosti. Vrijednost tih radova bila je više od 800 tisuća maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close