Bijeli brijeg

Dizalice spremne za obračun sa zgradom u Mostaru

Prema nalogu koji je izdao Grad Mostar, u četvrtak 29. srpnja, montirana je dizalica u ovom mostarskom naselju koja bi katnost zgrade trebala 'smanjiti' za jedan broj.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 07. 2021. u 12:48 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesti kat sporne zgrade na Bijelom brijegu bit će srušen, doznaje Bljesak.info. Prema nalogu koji je izdao Grad Mostar, u četvrtak 29. srpnja, montirana je dizalica u ovom mostarskom naselju koja bi katnost zgrade trebala 'smanjiti' za jedan broj.

Stanari Bijelog brijega pobunili su se protiv, kako navode, ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije bila zaustavljena.

Kaznene prijave

Podnijete su i kaznene prijave protiv bivšeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića.

''Bešlića smatramo najodgovornijim budući da je potpisnik građevinske i urbanističke suglasnosti na mjestu gdje regulacijskim planom gradnja uopće nije dozvoljena, Čuljka jer je potpisnik urbanističko tehničkih uvjeta na mjestu gdje gradnja nije dozvoljena, a što obojica odlično znaju. Objekt od 6 katova nikao je na mjestu prizemnice, koja je srušena, dok je po postojećim planovima bila moguća samo manja rekonstrukcija. Treći, a ne i najmanje važan u lancu odgovornosti je inspektor Šarić, koji je izlazio na teren, a propustio utvrditi sve propuste koje su prilikom gradnje napravili investitori'', navodi se u kaznenoj prijavi.

Razlog podnošenja kaznene prijave, a što su i naveli je kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi.

''Navedene osobe su izdale nezakonite dozvole, pogodujući isključivo investitoru Joks d.o.o zastupanog po direktoru Robert Ivanković kod izgradnje stambenog poslovnog objekta kršeći zakone i regulacijski plan na štetu vlastitih građana, koje su izostavili iz procesa izdavanja dozvola. Nadalje, postupajući urbanističko-građevinski inspektor, iako je zakonski morao, nije stavio van prometa nezakonitu urbanističku suglasnost. Urbanističko-građevinski inspektor nije niti utvrdio da se investitor nije držao urbanističko tehničkih uvjeta, kao i linije prizemlja kod izgradnje stambenog poslovnog objekta. Podsjećamo da na lokaciji označenoj kao k.č. 2562/5 (nova k.č. 1439 i k.č. 1438/1) k.o. Mostar (Mostar II) u Ulici Kneza Mislava Bijeli brijeg s postojećim individualno-stambenim objektom, katnosti P, površine u osnovi 131,30 m2, nije planirana izgradnja novog objekta, pa tako ni izgradnja „kolektivno stambenog poslovnog objekta“.'', naveli su između ostalog u prijavi.

Potpisivanje peticije

Uz kaznenu prijavu priložili su i obujnu dokumentaciju; izvod iz regulacijskog plana, dopise Ministarstva graditeljstva HNŽ-a koje je vratilo Gradskoj upravi Mostara dozvole na preispitivanje, te utvrdilo da je na Bijelom Brijegu kršen zakon.

Inače, kvaliteta života stanara Bijelog Brijega, kako pišu, debelo je narušena, a samim time mnogi, koji imaju gdje i preseljavaju.

Građani Mostara su u svibnju ove godine potpisivali i peticiju na pitanje 'Jeste li protiv legalizacije bespravne gradnje u Gradu Mostaru' čime su željeli ukazati na nezakonitost.

''Netko mora odgovarati u proteklih deset godina za nerad svih gradskih službi koje su očito šutjele i nisu radile svoj posao, a morali su'', poručeno je tada.

 

Kopirati
Drag cursor here to close