Uskoro...

Poznati detalji projekta izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH

Prema idejnom rješenju, ova brza cesta će povezati Koridor Vc od petlje sjever, te će služiti kao obilaznica grada Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 10. 2019. u 21:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Poznati detalji projekta izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH

Mostar, kao prometno i ekonomsko središte Hercegovine, uskoro bi moglo biti spojeno modernom brzom cestom sa susjednom Hrvatskom.

Naime, u godišnjem izvještaju o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoputa i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

U razdoblju od 2017. do 2019. godine izrađeno je idejno rješenje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH. Za tekuću godinu je planiran nastavak aktivnosti na daljnoj izradi projektne dokumentacije, konkretnije u tijeku je priprema natječajne dokumentacije za izradu idejnog i glavnog projekta, kazali su za Radiosarajevo.ba u JP Autoceste FBiH.

Prema idejnom rješenju, ova brza cesta će povezati Koridor Vc od petlje sjever, te će služiti kao obilaznica grada Mostara.

U mjestu Polog ova brza cesta će se vezati za južnu obilaznicu Mostara, preko koje će se prometno povezati na Koridor Vc. U nastavku se pruža prema gradu Širokom Brijegu, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje će se spojiti na brzu cestu Imotski – Zagvozd, pojasnili su iz JP Autoceste FBiH.

Što se tiče načina financiranja izgradnje ove brze ceste, treba podsjetiti kako su odlukom Vlade Federacije BiH o usvajanju utroška dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autoceste i brzih cesta” (utvrđenih u Proračunu FBiH za 2018. godinu) za izgradnju ove dionice odobrena sredstva u visini od 13 milijuna KM koja će se utrošiti na projektiranje i eksproprijaciju.

Međutim, ono što je najvažnije, ukupni troškovi izgradnje ove brze ceste, na osnovu procjena, trebali bi iznositi oko 730 milijuna KM.

Odgovor na koji način će se osigurati ova sredstva nisu dostavili iz JP Autoceste FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close