Velika obnova!

Pogledajte kako će izgledati novo ruho Bijelog Brijega

Prema projektnoj dokumentaciji koju je izradilo poduzeće UniBox d.o.o., naglasak će biti stavljen na najmlađe žitelje tog naselja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 07. 2019. u 14:28 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri igrališta, šetnice, tribine, street workout, dio su projekta obnovu mostarskog naselja Bijeli Brijeg koji će se prostirati na više od 2 i pol tisuće četvornih metara.

Naime, Grad Mostar planira sanaciju i revitalizaciju zapuštenog zelenog prostora s ciljem vraćanja u život tog zelenila, dodjeljivanjem izvorne ili nove primjerenije namjene, tako će nekadašna džungla dobiti novo ruho.

Foto: UniBox d.o.o. / Novo ruho Bijelog Brijega

Prema projektnoj dokumentaciji koju je izradilo poduzeće UniBox d.o.o., naglasak će biti stavljen na najmlađe žitelje tog naselja.

Tako će za djecu biti izgrađena četiri igrališta, dimenzija 120, 112, 163 i 263 četvorna metra. Na njima će biti postavljene raznovrsni sadržaj, poput ljuljački, pješčanih sanduka, tobogana i sprava za djecu, poput klackalica, vrtuljak, šesterokutna penjalica za dinamičnu igru više djece i njihalica buba. Bit će prilagođene su za sve dobne skupine djece.

Foto: UniBox d.o.o. / Novo ruho Bijelog Brijega

Igrališta su, navode u projektu, osmišljena s naglaskom na aktivnu igru i druženje, pružajući istovremeno svu sigurnost od nesreća.

Prostor za street workout gradit će se na 135 metara četvornih, a sprave koje budu ugrađene bit će namijenjene za razvoj svih mišićnih grupa. Sprave koje bi trebale biti postavljene su: mini fitnes set flexi, eliptična hodalica, bočna njihalica, SKI dvostruki, rotirajuća sjedalica, thai chi sprava, steper te rotirajuća sjedalica.

Foto: UniBox d.o.o. / Novo ruho Bijelog Brijega

Nove šetnice koje će se prostirati na 490 četvornih metara i prolaziti kroz dio šume će biti prilagođene kretanju osoba s  invaliditetom i starijim osobama.

Stepeništa će biti građena 10, a tribine 13 metara četvornih.

Uredit će se više od tisuću četvornih metara travnatih površina, dok će 612 metara biti namijenjeno za ostalo zeleno i šumu. Prema UNIbox-ovom projektu, u procesu pošumljavanja koristit će se kulture koje su se na ovom području pokazale otpornim, a ujedno imaju i svoju dekorativnu funkciju. Postojeću površinu je, tvrde, potrebno očistiti od lošeg i invazivnog zelenila i pripremiti za nove radove.

Trenutna cesta uz stadion, neće biti izmicanja, te će biti višenamjenski korištena.

Foto: UniBox d.o.o. / Novo ruho Bijelog Brijega

''Kao dio višenamjenskog prostora koristi se postojeća asfaltirana prometnica uz stadion koja zadržava svoju postojeću funkciju, a dodaje se višenamjenska uloga igrališnog prostora. U slučaju potrebe stadiona dvokrilna vrata se otvaraju i korištenje prometnice se može odvijati nesmetano po površini igrališta. Na ovaj način prostor uz stadion bit će održavan i u višenamjenskoj ulozi'', stoji u projektu.

Novo ruho naselje će dobiti urbani mobilijar, klupe, korpe za otpatke i rasvjetu.

Foto: UniBox d.o.o. / Novo ruho Bijelog Brijega

Inače, početkom lipnja tvrtka Konherc d.o.o. Mostar izabrana je za izvođača radova.

To poduzeće će tako raditi pripremne, zemljane, betonske i armirano-betonske radove, radove navodnjavanja, javne rasvjete, video nadzora, hortikulture, izgradnju šetnica, sportskih igrališta i igrališta za djecu, nabava i ugradnja sportske opreme i rekvizita, urbanog mobilijara, kao i izgradnja novih odlagališta za kućni otpad.

Početak radova nisu nam mogli potvrditi iz Gradske uprave.

Samo izvođenje radova koštat će 519.660,02 maraka, a novac za obnovu, stoji u javnoj nabavci, bit će osiguran iz Proračuna Grada za 2019. i 2020. godinu, zatim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2018. te iz drugih izvora financiranja za ovu i sljedeću godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close