Uređaj za pročišćivanje

Mostar: Zašto u rad nije pušteno postrojenje vrijedno desetine milijuna KM

Upućen je apel čelnicima Grada Mostara da nađu rješenje, da se, ako treba, kazao je, povežu s višim institucijama vlasti kako bi se desnoobalni kolektor pustio u pogon.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 05. 2018. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Avaz.ba / Obilazak radova

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Fuad Čibukčić obišao je dionice na kojima se odvijaju radovi na izgradnji lijevoobalnog kolektora u Mostaru. Podsjetimo, u financiranju projekta izgradnje kolektora i pročistača, najvećem poslijeratnom u gradu na Neretvi, Fond sudjeluje sa četiri milijuna maraka, a u narednom periodu bit će osigurano dodatnih 750.000 KM.

Čibukčić je ovo gradilište obišao sa šefom Službe za građenje infrastrukturnih objekata Odjela za urbanizam Grada Mostara Emirom Nuspahićem te se na licu mjesta uvjerio da radovi na Glavnoj ulici, gdje se upotrebljava najnovija tehnologija, kada je riječ o mikrotuneliranju, teku svojom dinamikom.

''U ovom trenutku mi nije jasno zašto uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, koji je jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe, nije pušten u rad, pogotovo, jer je desnoobalni kolektor u potpunosti spojen na taj uređaj i on bi mogao biti u punom kapacitetu već sada. Koliko sam upoznat iz više izvora, nema tehničkih prepreka za rad tog postrojenja u koji je uloženo na desetine milijuna KM. To bi bio veliki korak naprijed, kada je u pitanju zaštita vodotoka ovog dijela rijeke Nerteve, a poznato je da loš odnos prema okolišu i turizam ne idu zajedno'', upozorio je Čibukčić, a prenosi Avaz.ba.

Stoga je uputio apel čelnicima Grada Mostara da nađu rješenje, da se, ako treba, kazao je, povežu s višim institucijama vlasti kako bi se desnoobalni kolektor pustio u pogon.
''Kada je riječ o lijevoobalnom kolektoru, radovi će biti nastavljeni nakon turističke sezone, s obzirom na to da se radovi izvode u staroj gradskoj jezgri Mostara, i ako bi se sada nastavili, turistička ponuda bi bila ugrožena'', kazao nam je on.

Čibukčić je iznio šokantan podatak o tome da su u Fondu od Grada Mostara bili prisiljeni povući sredstva od 175.000 KM, koja su bila odobrena za sufinanciranje vodovoda i povećanja kapaciteta vodoopksrbe na području Gubavica-Pijesci.
''Fond je odobrio sufinanciranje još 2016. godine, ali smo sredstva povukli, jer nisu postojale određene dozvole. Dakle, u Gradskoj upravi Mostara nisu sami sebi uspjeli izdati dozvole i oštećeni su građani koji ovise o tom vodoopskrbi'', kazao je Čibukčić.

Podsjetimo, švedski veleposlanik u BiH Anders Hagelberg ranije je izjavio kako je razočaran projektom.

Nepuštanje mostarskih kolektora u pogon jako je frustrirajuće za švedske porezne obveznike koji su do sada u ovaj projekt uložili 16 milijuna KM, rekao je ranije.

''U ovaj projekt Švedska investirala još 12 milijuna KM. To su novci švedskih poreznih obveznika i za te novce koje je Švedska uložila naravno da želi vidjeti rezultat. Lokalni političari se moraju pod hitno angažirati kako bi se završili radovi na ovome projektu'', rekao je ranije veleposlanik Hagelberg.

Naveo je kako radovi kasne i da su se kolektori već mogli pustiti u pogon. ''No, ostale stvari kasne i to je jako iritirajuće za švedske porezne obveznike. Uložili su novce u nešto što ne funkcionira'', rekao je veleposlanik i dodao kako sve ima političke konotacije koje ''stoje na putu da to krene''. Podsjećamo, mostarski je gradonačelnik uoči objave ovogodišnjeg Proračuna Grada, rekao kako nedostaje novca za pročistač te da je jedan od problema pri izradi proračuna osiguravanje financijskih sredstava za nesmetan rad pročistača.

Inače, sredinom ožujka iz mostarske Gradske uprave kratko je priopćeno kako se odgađa puštanje kolektora u rad.

Kopirati
Drag cursor here to close