19,5 milijuna američkih dolara

Federacija uzima kredit za obnovu mostarskih bolnica i dug prebacuje HNŽ-u

Novac iz zajma odobrava se Federaciji BiH, a ona će ga na kreditnom osnovu prenijeti Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao krajnjem korisniku i dužniku.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 05. 2018. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom o zaduženju po Sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine, koju su nedavno odobrila oba doma Federalnog parlamenta, predviđena je realizacija Projekta "Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH“.

To se odnosi na izgradnju, obnovu i opremanje pojedinih odjela u Regionalnom medicinskom centru "Dr. Safet Mujić" u Mostaru, potom na izgradnju i obnovu pojedinih odjela i nabavku računalne i medicinske opreme Bolnici u Konjicu te na izgradnju dječije klinike u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Novac iz zajma odobrava se Federaciji BiH, a ona će ga na kreditnom osnovu prenijeti Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao krajnjem korisniku i dužniku.

U razdobljzu implementacije Projekta, u federalnom proračunu ne treba planirati novac za dodatno sufinanciranje, navedeno je u odluci, prenosi Fena.

Zaduženje iznosi 73.130.000 SR (saudijski rijal), što je ekvivalent 19,5 milijuna američkih dolara. Rok otplate je 25 godina, grace period petogodišnji, a kamatna stopa dva posto. Dospijeća rata će biti polugodišnja, na dane 30. travnja i 30. listpada, predviđeno je.

Donošenjem ove odluke, stvara se osnova za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije Bosne i Hercegovine, s tim da Federacija prenosi dalje na kreditnom osnovu novac krajnjem dužniku i korisniku, Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Pregovori za navedeni projekt održani su od 9. do 14. listopada prošle godine godine u Rijadu u Kraljevini Saudijskoj Arabiji između predstavnika Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj.

Kad je riječ o Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, osnovni cilj projekta je izgradnja objekta Klinike za dječije bolesti prema propisanim medicinskim i tehnološkim standardima, koji će organizacijski i funkcionalno biti uvezan s glavnim i ostalim medicinskim objektima bolničkog kompleksa na Bijelom Brijegu, navadeno je u Informaciji o ovom zajmu.

Realizacijom projekta izgradnje dječije bolnice, osigurali bi se kvalitetniji uvjeti rada i bolje funkcionalno uvezivanje s ostalim medicinskim sadržajima neophodnim za neometan i kvalitetan rad. Suvremena zgrada osigurat će uvjete za primjenu potpune medicinske usluge za liječenje pacijenata, uvažavajući medicinske i tehnološke standarde te primjenu suvremenih medicinskih usluga liječenja, čije organiziranje dosad nije bilo moguće, navedeno je također.

Zgrada klinike za dječije bolesti građevina je koju investitor namjerava izvoditi kao aneks – dogradnju sadržaja glavnoj zgradi. Bit će smještena sjeveroistočno od novog objekta bolnice (glavni medicinski objekt GMO), s kojim će biti povezana toplim komunikacijskim koridorom, što će osigurati kvalitetno povezivanje prije svega s radiološkim dijagnostikama (RTG, CT, MR), a u budućnosti, izgradnjom objekta centralnih službi opskrbe i sa svim sadržajima predviđenim u tom objektu (centralna kuhinja, centralna praonica, centralni magazin potrošnog materijala i lijekova).

Osnovni cilj projekta, kad je riječ o Regionalnom medicinskom centru „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru, jeste opremanje odjela ginekologije, pedijarije i neonatologije najsuvremenijom medicinskom opremom.

Ovim projektom koji uključuje nabavku medicinske opreme, tj. opreme za laparaskopsku salu, salu za ginekologiju, obnovu centralne sterilizacije, nabavku kreveta za salu, kreveta za odjeljenje, dječijih kreveta i dječijih inkubatora, povećat će se ukupan kvalitet i obim zdravstvenih usluga na razini Hercegovačko-neretvanske županije, detalj je iz Informacije o zajmu. Predviđeni su također obnova stare zgrade i izgradnja odjela za fizikalnu terapiju, palijativnu njegu, mikrobiološki laboratorij, kao i sanacija krova na odjelu intenzivne njege te parkirališta.

Najvažniji efekti nabavke medicinske opreme se očekuju u pružanju novih zdravstvenih usluga zbog kojih se pacijenti inače moraju upućivati u druge centre prvenstveno u Sarajevo i Tuzlu. Zbog udaljenosti, transport pacijenta ugrožava život te otežava kontinuitet u praćenju njegovog stanja, povećava troškove liječenja te izdatke za zdravstvenu pomoć stanovnicima Hercegovačko-neretvanske županije.

Za Opću bolnicu u Konjicu, ovim projektom planirani su nabavka neophodne medicinske opreme, sanitetskih vozila, kao i izgradnja te dovršenje bolničkih kapaciteta. Očekuje se veći ukupan kvalitet i obujam zdravstvenih usluga u domenu djelovanja bolnice. Projekt će također povećati edukacijske i mogućnosti znanstveno-istraživačkog rada.

Najvažniji efekti nabavke opreme i dovršetka radova očekuju se u pružanju novih zdravstvenih usluga zbog kojih se pacijenti moraju upućivati u druge centre, prvenstveno u Mostar i Sarajevo.

Realizacijom projekta, bolnica će dobiti suvremen prostor i adekvatnu opremu, što bi uz aganžman educiranog i stručnog medicinskog kadra, povećalo broj i kvalitet pruženih medicinskih usluga, navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close