Još jedna pobjeda

Buna se briše iz plana za izgradnju hidroelektrana!

U dokumentu se navodi kako je utvrđeno da je tražena lokacija ''objekt prirode Tok rijeke Neretve, rezervat prirodnih predjela''…
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 07. 2021. u 10:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove je isposlovao odbijanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dvije MHE Buna 1 i Buna 2 te službeno od Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i Buna 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana, objavio je mostarski ogranak Hrvatske republikanske stranke.

Kako je navedeno, Odjel je utvrdio, na osnovu dokumentacije koju su dostavile udruge za očuvanje prirode, kako su zemljišta planirana za izgradnju MHE na Buni ''objekt prirode Tok rijeke Neretve, rezervat prirodnih predjela'' te da posjeduje svojstvo zaštićenog objekta prirode, stavljen pod zakonsku zaštitu.

Zbog toga je od investitora odbio zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dvije MHE Buna 1 i Buna 2.

Službeno je, navodi HRS, koji je pokrenuo ovu inicijativu, zatraženo brisanje ovih lokaliteta iz novog Prostornog plana koji se planira usvojiti u IV kvartalu ove godine.

''Drugim riječima, s ovim dokumentom sada imamo crno na bijelo da Grad Mostar ne dopušta i neće dopustiti izgradnju MHE na Buni. Dopis je dostavljen tajništvu Gradonačelnika i Služba mora postupiti po istome. Dojavljeno nam je kako ovih dana investitor i pojedini stranački poslušnici naveliko obilaze područje MZ Buna lobirajući nanovo i tražeći neke javne rasprave. S ovime smo dobili odgovor zašto to rade. Pozdravljamo uvijek suradnju zakonodavne vlasti s lokalnim stanovništvom, no nakon ovoga će morati promijeniti tematiku sastanaka, jer s ovime je izgradnja MHE na Buni završena tema. Radujemo se dolasku na javnu raspravu/tribinu ako se ista zakaže'', izjavio je Silvio Bubalo, čelnik mostarskog HRS-a.

Ova stranka navodi kako je ovo konačna pobjeda Udruga za očuvanje prirode, stanovništva ne samo Bune, nego i cijelog Mostara i svih onih koji žele očuvati prirodne resurse i koristiti na ekološki osviještenim i održivim temeljima.

''Pobjeda onih koji budućim generacijama žele ostaviti prirodna bogatstva onakvima kakvima jesu. Nama u HRS-u je čast što smo bili samo mali kotačić, produžena ruka svih onih koji su stali na put tajkunizaciji prirodnih resursa i bogaćenja pojedinaca na račun općeg dobra. Sljedeće što ćemo napraviti jeste da ćemo na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine HNŽ-a tražiti ukidanje koncesijske dozvole investitoru od strane nadležnog ministarstva za izgradnju MHE na Buni, jer s ovim dokumentom Odjela za urbanizam ista je postala bespredmetna'', naveo je Bubalo.

U dokumentu se navodi kako je utvrđeno da je tražena lokacija ''objekt prirode Tok rijeke Neretve, rezervat prirodnih predjela'' te da mu se Rješenjem daje svojstvo zaštićenog objekta prirode i stavlja pod zakonsku zaštitu.

Kako je u Programu rada Vijeća planirana Izrada i usvajanje novog Prostornog plana Grada Mostara upućen je dopis nadležnoj službi kako bi se iz prostornog plana izbacili lokaliteti Buna I i Buna II kao područje izgradnje HE.

Podsjećamo, Oliver Arapović, predsjednik Ekološke Udruge Majski cvijet, članice Koalicije za zaštitu rijeka Balkana, koja se godinama bori da sačuva ovaj hercegovački vodeni dragulj, za Bljesak.info je rekao kako investitor Hercegovina građevinsko zanatstvo i dalje ne odustaje od ideje da na zaštićenom području prirode izgradi dvije male hidroelektrane na Bunskim kanalima, te je angažirao tvrtku Sendo d.o.o Sarajevo da izradi novu studiju utjecaja na okoliš, s kojom lobiraju po mjesnim zajednicama da bi ostvarili svoj cilj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close