Pola milijuna maraka

Bolnica 'dr. Safet Mujić' preko EU projekta poboljšava traumatologiju

JU Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ Mostar kroz projekt će realizirati iznos od 299.701,80 eura, od kojih je nacionalno sufinanciranje 44.955,27 EUR
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 05. 2020. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

JU Kantonalna bolnica 'Dr. Safet Mujić' Mostar početkom ožujka ove godine potpisala je partnerski sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru 2. poziva prekograničnog programa suradnje Interreg IPA – Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Crna Gora 2014 -2020 za provođenje projekta TELE.DOC -"Inovativne prakse u traumatskom liječenju i upravljanju povredama za poboljšanu zaštitu pacijenata u prekograničnom području".

Naime, riječ je o projektu čiji je nositelj Opća bolnica Kotor iz Crne Gore, a koji se financira kao jedan od 30 odabranih projekata (od ukupno 161 prijavljenih na natječaju), priopćeno je u četvrtak iz KB Mostar. 

Projekt se financira u okviru programske ose socijalnih i zdravstvenih usluga s ciljem poboljšane kvalitete usluga u javnom zdravstvu i sustavu socijalne zaštite, u kojoj će ukupno biti ugovoreno 8 projekata, od kojih je jedan i TELE.DOC. Za sada su samo dva projekta u ovom prioritetu počela sa provođenjem.

EU projekt ukupne je vrijednosti veće od 1,1 milijuna eura koja će se, osim nositelju Općoj bolnici Kotor, dodijeliti i ostalim uključenim projektnim partnerima - Općini Kotor, Općoj bolnici Dubrovnik i Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica 'dr. Safet Mujić' Mostar iz BiH.

Udio sufinanciranja projekta od strane EU iznosi visokih 85% dok će partneri 15% osigurati samostalno.

Cilj projekta TELE.DOC je, navode, ojačati kapacitete uključenih bolnica s ciljem poboljšanja usluga koje se nude pacijentima, s naglaskom na opremanje odjela trauma i obuku medicinskog osoblja.

Dodatno, cilj je poboljšati i saradnju tri bolnice kroz uvođenje dodatnih komunikacijskih sustava putem kojih će liječnici učinkovitije razmjenjivati medicinske podatke te se konzultirati oko dijagnoza i liječenja kritičnih pacijenata.

''Konkretnije, nabaviti će se ukupno 30 setova i pojedinačnih komada vrijedne medicinske opreme za 3 bolnička odjela trauma u tri zemlje, obučiti će se ukupno 36 liječnika (12 mostarskih) kroz 3-dnevnu praktičnu certificiranu međunarodnu obuku ETC (European Trauma Course) koji će se odvijati u Dubrovniku, uspostaviti 'tele' bolnička mreža za poboljšanu komunikaciju i razmjenu mišljenja ljekara, organizirana fakultativna studijska posjeta za voditelje bolnica u EU zemlju s najboljim primjerima prakse u tretmanima trauma kao i promovirati dobre projektne prakse kroz međunarodno stručno okupljanje na temu tele medicine koje će se također organizirati u Dubrovniku'', navode iz KB Mostar.

JU Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ Mostar  kroz projekt će realizirati iznos od 299.701,80 eura, od kojih je nacionalno sufinanciranje 44.955,27 EUR

Projekt je započeo s provođenjem od  1. ožujka ove godine, a trajati će sljedeća 24 mjeseca, priopćeno je iz Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close