Razvoj agroturizma

Agroturizam: Hercegovina ima što ponuditi svjetskim turistima

LANDS je projekt koji se bazira na razvoju agroturizma u BIH, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Grčkoj i Rumunjskoj. Cilj je zaustaviti odlazak mladih i vratiti ljude na selo.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 03. 2018. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Aduti agroturizma u Hercegovini su izvanredni prirodni resursi  i mogućnost da se formiraju novi kapaciteti.  Ovdje je poenta da nije dovoljno suvremenom europskom globalnom gostu ponuditi samo smještaj i dobru hranu, već se želi ponuditi jako puno sadržaja. Na agroruralnim gospodarstvima koja imaju ljekovito i aromatično bilje da se uz sve to ponudi  i sudjelovanje u berbi i žetvi lavande i ružmarina, kadulje u samom procesu proizvodnje  eteričnih ulja ili ako su u pitanju voćarska gospodarstva da se omogući sudjelovanje u berbi'', rekao je  dekan Agromediteranskog fakulteta Ahmed Džubur na konferenciji pod nazivom “Next destination Balkans: Agriturism Landscapes Development (LANDS) koja se održala u Mostaru.

Konferenciju je  otvorio u četvrtak rektor Univerziteta ''Džemal Bijedić'' Sead Pašić, a na njoj su sudjelovali predstavnici fakulteta, škola, te raznih turističkih agencija.

Neiskorišten potencijal

Džubur je rekao kako konferencija otvara izvanredne perspektive  za suradnju na raznim poljima. S njim se slaže i Stjepan Primorac predsjednik turističkog klastera Hercegovina  i predsjednik udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori  FBiH.

''Mi smo u svemu zemlja neiskorištenih potencijala i prilika, a naročito se to odnosi na turizam. Potencijale agroturizma nedovoljno koristimo, a oni su ogromni. Činjenica je da imamo zemlju koja ima nezagađenu prirodu'', rekao je Primorac.

Zaustaviti odlazak 

LANDS  je projekt koji se bazira na razvoju agroturizma u BIH, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Grčkoj i Rumunjskoj. Cilj je zaustaviti odlazak mladih i vratiti ljude na selo. 

''Agroturizam je prilika da se nešto pokrene i da probamo zaustaviti migracije mladih koji odlaze na Zapad. Projekt je velika prilika, jer u Europi trenutno cvjeta agroturizam,a to je potencijal koji je u ovom trenutku neograničen i nedovoljno iskorišten'', rekao je Nebojša Zlatković, koordinator Lands projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close