Zeleni ekonomski razvoj

Stolac: 20 posto manji računi uz solarne kolektore

Bolji uvjeti boravka u Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom, Stolac
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 07. 2018. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sunce u jednom satu proizvede energiju koja bi mogla pokriti sve ljudske potrebe tijekom cijele godine, pa zašto to ne iskoristiti? Solarna energija se nalazi na prvom mjestu kada je riječ o obnovljivoj energiji, a može se koristiti za dobivanje električne energije pomoću solarnih panela, a ako nam treba toplotna ili čak rashladna energija onda možemo koristiti solarne kolektore. Da biste koristili solarnu energiju, potrebno je da u području u kojem živite ima dovoljno sunčevog zračenja.

Prvi solarni panel koji je u funkciji i danas, postavljen je u uporabu davne 1954. godine.

Iskorištavanje energije Sunca već nekoliko godina bilježi konstantan rast u gotovo cijelom svijetu, pa ako krenemo bilo gdje dalje od Bosne i Hercegovine, osobito u krajeve izložene većem intenzitetu sunčevog zračenja, ne možemo ne primijetiti crne krovove, koji se poprilično razlikuju od onih narančastih, koje smo navikli viđati u našoj zemlji. Upravo ti neobični crni krovovi su solarni paneli koji pretvaraju sunčevu energiju u električnu, koju zatim možete koristite za svoje potrebe.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Bosna i Hercegovina u prosjeku, godišnje ima 1.800 sunčanih sati, južna regija još i više, njih čak i do 2.300. S obzirom na poprilično veliki broj sunčanih sati u Hercegovini, ugradnja solarnih kolektora i panela razumna je odluka koja štedi novac, ali i druge resurse kojima se koristimo za grijanje ili hlađenje prostorija.

Korištenje solarne energije doprinijeti će smanjenju emisija štetnih gasova, te osigurati poboljšane klimatske uslove.

Jedan od objekata koji od prosinca 2015. godine koristi energiju Sunca jeste Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom, Stolac na kojem je postavljanjem solarnih kolektora riješen problem zagrijavanja i hlađenja prostorija, kao i  zagrijavanja vode.

"Do postavljanja solarnih kolektora Ustanova je za zagrijavanje vode imala velike troškove električne energije. Ugradnjom kolektora ti troškovi su se smanjili, te poboljšala kvaliteta života, kako korisnika usluge smještaja tako i radnika Doma'', izjavio je ravnatelj Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom Stolac, Nikica Markić.

Danas, nakon realiziranih mjera energijske učinkovitosti za koja su sredstva osigurali Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Fond za zaštitu okoliša Hercegovačko-neretvanske županije i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) ovaj objekt ostvaruje mnogobrojne koristi.

"Ugradnjom solarnih kolektora za zagrijavanje tople vode na tri zgrade u objektu, mogu reći da smo smanjili potrošnju električne energije za cijelu ustanovu do 20 posto," dodao je Markić.

Rukovoditelj projekta Zeleni ekonomski razvoj, koji implementira UNDP u BiH, Siniša Rodić kaže: ''Kroz Projekat u sljedećem razdoblju planiramo postavljanje solarnih sustava za zagrijavanje potrošne tople vode i generiranje električne energije na većem broju javnih objekata na kojima su već provedene mjere energijske učinkovitosti. Na ovaj način, uštede u proračunima će biti znatno veće, a o koristi korištenja obnovljivih izvora energije u pogledu smanjenja emisija štetnih gasova, nema potrebe ni govoriti''.

U današnjem vremenu kada je korištenje električne energije svakim danom sve skuplje, stručnjaci iz sektora energijske učinkovitosti savjetuju da se trebamo više okretati obnovljivim izvorima energije. Osim što ćemo uštedjeti, imat ćemo riješeno grijanje, tople vode u izobilju i neovisan izvor električne energije.

O projektu: Do sada je kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj” obnovljeno 137 javnih objekata, kreirano preko 1.700 radnih mjesta i poboljšani uvjeti boravka za preko 109.000 korisnika. Projekat implementira UNDP uz financijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u suradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, županijskim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

Kopirati
Drag cursor here to close