Gradnja

Kriza u Turskoj ne ugrožava autoput Sarajevo - Beograd

U posljednjih mjesec dana Turska je ušla u ekonomske probleme, a turska nacionalna valuta izgubila je skoro četvrtinu svoje vrijednosti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 08. 2018. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd nije ugrožena zbog trenutnih ekonomskih događanja u Turskoj, rekao je "Nezavisnim" Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Podsjećanja radi, Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske, prilikom nekoliko posjeta regiji u posljednjih nekoliko mjeseci istaknuo je da je Turska zainteresirana da poveže Beograd i Sarajevo autoputem, ali je projekat dijelom usporio prvo zbog neslaganja unutar BiH o mogućoj trasi, a nakon toga zbog vanrednih izbora u Turskoj na kojima je Erdogan pobijedio. U posljednjih mjesec dana Turska je ušla u ekonomske probleme, a turska nacionalna valuta izgubila je skoro četvrtinu svoje vrijednosti.

Jusko kaže da nema informaciju koja bi ukazivala na to da je ovaj projekat pod znakom pitanja zbog svih trenutnih događanja  u Turskoj.

"Htio sam se vidjeti sa veleposlanikom Turske tijekom sljedećeg tjedna, ali je on na odmoru, tako da sam sastanak s njim dogovorio krajem mjeseca, a tema našeg sastanka je upravo ovaj projekat", rekao je on.

Podsjećanja radi, Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije, potpisala je u maju memorandum s turskim predstavnicima o izgradnji tog autoputa i istaknula da je on važan za Srbiju.

"Srbija je spremna za gradnju autoputa, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je memorandum s turskom kompanijom 'Tašjapi' još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tijekom posete Turskoj razgovaramo i o modelima financiranja izgradnje tog autoputa", izjavila je ona.

Također, Ministarstvo prometa i veza RS inzistira da se ruta izgradi preko Višegrada jer Prometna strategija RS ne predviđa rutu preko Bijeljine koju želi FBiH. U Ministarstvu kažu da podržavaju realizaciju infrastrukturnih projekata, ali da će RS, s obzirom na to da su entiteti nadležni za transportnu infrastrukturu, u skladu sa usvojenim planskim i strateškim dokumentima odlučivati o izgradnji i realizaciji svih projekata na svojoj teritoriji.

"Podsjećamo, Strategijom transporta RS koju je usvojila Narodna skupština RS, a koja je i sastavni dio Okvirne transportne strategije BiH, predviđena je  izgradnja brzog puta na trasi Istočno Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica Republike Srbije kao spoj koridora 5c i koridora 10, kao i izgradnja autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko  - Bijeljina - granica sa Republikom Srbijom, te izgradnja brzog puta preko Bijeljine, Zvornika i Sokoca, koji će se spajati sa brzim putem Sarajevo - Vardište", istaknuli su oni.

S obzirom na to da je Jusko prije dva mjeseca rekao da očekuje dolazak delegacije iz Turske, ostaje za vidjeti kakav model financiranja će ponuditi Turci, s obzirom na to da je Erdogan rekao da je njegova zemlja spremna i za rutu koju traži RS, kao i za onu koja ide preko Bijeljine, a koju žele predstavnici FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close