Tender se očekuje tijekom mjeseca?

Hrvatska pomjerila rok za most na Savi

Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-661 Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske potpisali su 3. studenog 2011. godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 09. 2018. u 08:20 Bljesak.info
Kopirati

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će nakon dva odgađanja u kolovozu i jednog odgađanja u srpnju Hrvatska sredinom rujna raspisati tender za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, to se nije dogodilo.

Iz te države, ipak, uvjeravaju da je, iako je ponovo došlo do odgađanja, predviđeno da raspisivanje tendera bude obavljeno tijekom ovog mjeseca.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je "Nezavisnim" priopćeno iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, koje je zaduženo da raspiše tender za izbora izvođača radova, zbog potrebe usuglašavanja dokumentacije s bh. stranom došlo je do, kako kažu, manjeg pomjerana rokova.

"Tender koji prethodi objavi natječaja bit će spreman u ovom mjesecu, a objava samog natječaja predviđena je planom 'Hrvatskih cesta', slijedom kojeg je razvidno i osiguranje financijskih sredstava za realizaciju istoga. Također, držimo bitnim za napomenuti kako su se radne skupine uključene u realizaciju ovoga projekta redovito sastajale i odrađivale sve predviđene aktivnosti", priopćeno je za Nezavisne  iz Službe za odnose s javnošću tog ministarstva.

Inače, sredinom ove godine Vlada Hrvatske je prvi put u proteklih desetak godina izgradnju mosta, ukupne vrijednosti oko 30 milijuna eura, od čega Hrvatska plaća polovinu, uvrstila u svoj financijski program, a izvršila je i skoro potpunu eksproprijaciju zemljišta za most i za priključne prometnice. Također je osigurala i veći dio sredstava od oko 70 milijuna eura za izgradnju priključnih prometnica na autoput Zagreb - Beograd. Novac za oba ova projekta najvećim dijelom osigurali su iz europskih prometnih fondova.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, kaže da je s bh. strane sve obavljeno na vrijeme, a da se čeka na Hrvatsku da ispuni svoj dio obveza.

"Mi na neke stvari ne možemo utjecati, ali i dalje nećemo prestati inzistirati. Ostajemo pri čvrstom opredjeljenju da se sve završi što je neophodno za raspisivanje tendera", rekao je Jusko za "Nezavisne".

Nikolina Trninić, portparol Ministarstva prometa i veza RS, kaže za "Nezavisne" da je usuglašena tenderska dokumentacija, što je bio glavni razlog nekoliko prethodnih odgađanja, ali da se za raspisivanje tendera čeka Hrvatska.

Dobrila Majstorović, glasnogovornica "Autoputeva RS", nam je rekla da se svaki dan očekuje da Hrvatska obavijesti bh stranu da su spremni za raspisivanje tendera.

Memorandum o suglasnosti za pripremu i izgradnju autoputa između Banjaluke i Gradiške i priključka na autoput Zagreb - Lipovac, na paneuropskom koridoru X u području postojećeg čvora Okučani, potpisan je davnog 21. aprila 2004. godine. Kao ključni zajednički objekt predviđen je novi granični most preko rijeke Save s priključnim dionicama do postojećih cesta na obje strane. Kontaktne tačke za most usuglašene su 15. svibnja 2007. godine, a "Hrvatske autoceste" su 19. travnja 2010. godine potpisale ugovor za izradu cjelokupne projektne dokumentacije za most i pribavljanje odobrenja za građenje s Građevinskim fakultetom iz Zagreba.

Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-661 Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske potpisali su 3. studenog 2011. godine.

Nakon još nekoliko održanih sastanaka na insistiranje hrvatske strane došlo je do revizije projekta mosta, a poslije toga je došlo do novih višegodišnjih odgađanja zbog traženja sredstava za financiranje izgradnje od strane EU.

Kopirati