U ladicama

Prijava za 48 osoba u Aluminiju već pet godina u Tužiteljstvu HNŽ

U ladicama Tužiteljstva HNŽ već pet godina nalazi se devet izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u poduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 07. 2019. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat zaposlenika Aluminija pozvao je sve vlasnike društva da ispitaju financijske tokove te kompanije i primjereno kazne one koji su nezakonitim radnjama ugrozili egzistenciju više od 900 radnika.

N1 saznaje da je još krajem 2014. godine Tužiteljstvu HNŽ upućeno nekoliko izvještaja financijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no do sada nitko nije reagirao.

Radi se o 48 osoba

U ladicama Tužiteljstva HNŽ već pet godina nalazi se devet izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u poduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba. Ovu informaciju potvrdili su u federalnoj financijskoj policiji.

"Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje privrednog društva 'Aluminij' d.d. Mostar Županijskom tužiteljstvu HNŽ podnijela devet Izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počinteljima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 osoba sa prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljem postupku oduzme".

FOTO: N1 BiH / Prijava za 48 osoba u Aluminiju već pet godina u Tužiteljstvu HNŽ

O kojim imenima je riječ, zbog tajnosti istrage, detalji prijave se ne mogu objaviti, no dijelovi izvještaja odavno su poznati javnosti. Od primjerice enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta kombinata: Bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati preko 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konzultantskim uslugama. Stan u Mostaru koji je otkupio za blizu 13.000 KM zamijenio je zagrebačkim u vlasništvu Aluminija, tri puta vrednijim, no procijenjen na istu sumu. No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u kombinatu. Nepovoljni ugovori sa dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, tu je i preprodaja struje... što se navodi u posljednjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza za koju će mali dioničari tada ustvrditi "da je vrijedila 46 milijuna, a menadžment na čelu sa Ivom Bradvicom je prodao za 6 milijuna", navodi N1.

Predmet, jedan, dva, pet

Zbog čega se pet godina skuplja prašina na dokumentu koji je predočila financijska policija, u županijskom Tužiteljstvu bez konkretnog odgovora, što ne treba čuditi ako podsjetimo da se još starije prijave poput izvještaja u slučaju MONDO, ili pak mostarskog Sokola nikada nisu razmatrali, ili barem takva informacija nije dospjela u javnost.

U Tužiteljstvu ipak su potvrdili da predmeti u slučaju Aluminij postoje.

 

"Trenutno se u radu u Tužiteljstvu nalazi 6 predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnositelji ove dvije prijave su članovi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u 5 slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni. Predmeti su formirani i na temelju prijava uposlenih djelatnika, članova Sindikata, Udruge malih dioničara. Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar".

Novih naloga prema financijskoj policiji nema iako su to radnici očekivali u atmosferi posljednjih događanja oko Aluminija.

Tko je sve obuhvaćen predmetom Aluminij saznat će se kada i ako Tužiteljstvo HNŽ podigne optužnicu, donosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close