O odlukama

Ministar obrazložio zaključke o Aluminiju

Federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić je govorio o problemima s kojim se suočava mostarski "Aluminij".
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 10. 2018. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Donijeli smo nekoliko zaključaka na osnovu cjelokupne situacije, gubitaka i obaveza od 344 milijuna KM. Nakon nekoliko intervencija vlade u siječnju i travnju, danas je došlo do kulminacije problema s obzirom da je cijena repro materijala i električne energije dosegla maksimum", kazao je federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić vezano za zaključke Vlade u vezi s radom ''Aluminija''.

Naveo je da su donesena dva glavna zaključka.

"Prvi od zaključaka je da Nadzorni odbor podnese zahtjev prema resornom ministarstvu za pokretanje financijske konsolidacije. To znači da ćemo omogućiti Aluminiju da "udahne čisti zrak" u narednih 6 mjeseci i fokusira se na rješavanje problema. Drugi je zaključak da se angažira revizorska kuća koja će ući i doslovce analizirati četiri stuba na koja želimo fokus: osigurati kontinuiranu opskrbu el. energijom, revizija kompletnih ugovora, podizanje proizvodnje na pune kapacitete, interne uštede i povećanje unutarnje efikasnosti".

Zašto se čekalo ovoliko?

"Ovaj problem traje desetak godina i ja vam iskreno kažem da smo nekoliko puta analizirali istanje i intervenirali nekoliko puta. Nadzorni odbor je zamijenio bivšeg direktora bez suglasnosti Vlade FBiH i doveo novog direktora gospodina Pandžu. Opet kaže, Vlada FBiH je vlasnik od 44 posto udjela. Spram toga mi reagiramo i radimo. Vlada RH je 12 posto vlasnik i tražili smo da se uključi u rješavanje ovog problema", rekao je Džindić za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close