Wrecks4all

Novo u HNŽ: Ronilački turizam

Cilj je radionice predstavljanje ciljeva i očekivanih rezultata projekta Wrecks4all sudionicima i jačanje razine i kvalitete interakcije među akterima HNŽ-a kako bi se pokrenuo proces valorizacije ronilačkih aktivnosti u županiji.
Gospodarstvo / Turizam | 14. 06. 2021. u 13:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu aktivnosti projekta "Wrecks4all – Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude" Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog županije organizira radionicu za aktere kulturnog i turističkog sektora koji su relevantni za podvodno nasljeđe/ronilački turizam koja će se održati u srijedu, 16. lipnja, u Hotelu Mostar u Mostaru.

Cilj je radionice predstavljanje ciljeva i očekivanih rezultata projekta Wrecks4all sudionicima i jačanje razine i kvalitete interakcije među akterima HNŽ-a kako bi se pokrenuo proces valorizacije ronilačkih aktivnosti u županiji.

Podvodna baština

Pored toga, glavni cilj projekta je doprinijeti jačanju i diverzifikaciji turističke ponude zasnovane na podvodnoj baštini Istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i valorizaciju podvodnih brodskih olupina i drugih jedinstvenih elemenata prirodnog nasljeđa (kraške pećine, kraška vrela).

Dodana vrijednost ovog projekta je podrška razvoju pametnog i održivog ronilačkog turizma temeljenog na podvodnoj baštini omogućavajući široj javnosti pristup kroz inovativne digitalne tehnologije. TZ HNŽ-a će u sklopu projekta izvršiti adaptaciju zgrade 'Brodari' u Mostaru gdje će biti otvorena VR/AR izložbena soba čime će se proširiti turistička ponuda Županije.

U okviru projekta izvršit će se skeniranje tri odabrane podvodne lokacije u HNŽ-u, proizvesti VR/AR modeli i nabaviti potrebna oprema za izložbenu prostoriju (VR/AR naočale, IT oprema…). VR/AR proizvod koji se odnosi na podvodnu prirodnu baštinu, omogućit će svim turistima da iskuse virtualno ronjenje i uživaju u podvodnom nasljeđu koristeći visoku tehnologiju za virtualnu i proširenu stvarnost.

Projekt težak 1.016.778,32 eura

Pored navedenog, projektom je predviđen niz drugih aktivnosti koje uključuju različite radionice za aktere u HNŽ-a, obuke za ronioce, izradu akcionog plana prekograničnog upravljanja, predlaganje najboljeg modela za predstavljanje destinacijskog menadžmenta i podvodnog nasljeđa, definiranje regionalnih tematskih podvodnih ruta, nabavku ronilačke opreme te promotivne aktivnosti na poboljšanju vidljivosti podvodne baštine i ronilačko-turističkih destinacija u regiji.

Projekat implementira šest partnera: Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor, Crna Gora (vodeći partner), Turistička organizacija Opštine Bar, Crna Gora, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije, BiH, Sveučilište u Splitu, Pomorski fakultet, Hrvatska, Hrvatski pomorski muzej Split, Hrvatska.

Period provedbe projekta je 15.8.2020. – 14.8.2022., a ukupna vrijednost projekta je 1.016.778,32 eura od čega je 864.261,56 eura sufinanciranje Europske unije.

Projekat Wrecks4all odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020 i koristi resurse Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II).

Kopirati
Drag cursor here to close