Raspoloženje birača

U Francuskoj jača desnica

Ispitivanje je provedeno 30. i 31. listopada na gotovo 1000 ispitanika koje se pitalo za koga bi glasali da se europski izbori održe iduće nedjelje.
Vijesti / Svijet | 05. 11. 2018. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska krajnje desna stranka “Nacionalno okupljanje” prvi je put po popularnosti pretekla centrističku stranku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona “Republiko, naprijed!”, u ispitivanju javnog mnijenja za izbore za Europski parlament u svibnju 2019. godine.

Pročitajte još

Ispitivanje Ifop-a, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, pokazalo je da bi za Macronovu stranku glasalo 19 posto birača, prema 20 posto potkraj kolovoza, dok bi Nacionalno okupljanje, stranka Marine Le Pen, prije zvana Nacionalna fronta, dobila 21 posto glasova, u odnosu na 17 posto u kolovozu, prenosi Hina.

Zajedno sa suverenističkom strankom Nicolasa Duponta Aignana “Ustani, Francusko!”, koju podržava 7 posto birača, i strankama bivšeg Le Peninog suradnika Floriana Philippota (Domoljubi) i Francoisa Asselineaua (Narodna republikanska unija), krajnje desnim strankama koje zagovaraju izlazak iz EU-a, krajnja desnica i protueuropske stranke uživaju potporu 30 posto birača, dok su u kolovozu imale 25 posto.

Ispitivanje je provedeno 30. i 31. listopada na gotovo 1000 ispitanika koje se pitalo za koga bi glasali da se europski izbori održe iduće nedjelje.

Konzervativna stranka Republikanci predvođena Laurentom Wauquiezom izgubila je dva postotna boda i pala na 13 posto, a krajnje lijeva “Nepokorna Francuska” Jean-Luca Melenchona pala je s 14 na 11 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close