Podjele

Kratka povijest Sjeverne Koreje: Izolirana, siromašna, despotska i opasna

Kim Jong Il preuzeo je vlast 1994. nakon očeve smrti, dobivši u nasljeđe nerazvijenu državu, dodatno izoliranu nakon pada Sovjetskog Saveza i završetka hladnog rata.
Vijesti / Svijet | 08. 06. 2018. u 09:19 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije Koreje nastale su nakon Drugog svjetskog i uoči Hladnog rata. Od 1910. pa sve do japanskog poraza u Drugom svjetskom ratu 1945. cijeli je Korejski poluotok bio pod okupacijom japanskih snaga. Potom je zbog sukoba Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza oko zona interesa, podijeljen na sjeverni dio pod kontrolom Moskve i južni pod kontrolom Washingtona.

Devetog rujna 1948. na sjeveru je rođena Demokratska Republika Koreja, predvođena pripadnikom Radničke partije Koreje i bivšim gerilcem Kim Il Sungom. Taj se datum svake godine slavi kao sjevernokorejski državni praznik.

Prvi Kim, takozvani "vječni vođa", vladao je Sjevernom Korejom željeznom rukom četiri i pol desetljeća, prvo kao premijer, a potom kao predsjednik. Radnička partija je svo to vrijeme ostala jedina politička stranka u državi.

Ključni trenutak u odnosima dviju Koreja bio je napad Sjevera na Jug 1950. godine i rat koji će trajati iduće tri godine. Jug se obranio, ali je sukob stvorio dosad nepremostivi razdor između dvoje susjeda. Nikad nisu potpisali mirovni sporazum, a njihova utvrđena, neprohodna granica ostala je fizički podsjetnik neprijateljstva.

Kim Jong Il preuzeo je vlast 1994. nakon očeve smrti, dobivši u nasljeđe nerazvijenu državu, dodatno izoliranu nakon pada Sovjetskog Saveza i završetka hladnog rata. Tada je Kina ostala jedini veliki saveznik Pjongjanga. Kim Jong Il je preminuo u prosincu 2011., nakon čega na čelo države s 25 milijuna ljudi stupa njegov sin Kim Jong Un.

Vjeruje se da je treći Kim u doba preuzimanja vlasti bio u kasnim dvadesetima. Osnažio je raketni i nuklearni program i tenzije s međunarodnom zajednicom podigao do maksimuma prije no što se na summitu s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae Inom 27. travnja ove godine odlučio na iznenađujuću diplomatsku odluku o denuklearizaciji. Kim će se u Singapuru 12. lipnja sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što će biti prvi susret čelnika dviju država u povijesti, prenosi Hina.


Kopirati
Drag cursor here to close