S prvakom na treningu

Damir Beljo: "Današnji boks postao je više biznis nego sport"

Lifestyle / Zdravlje | 22. 04. 2013. u 09:54 S. M.
Kopirati

Damir Beljo, profesionalni boksač iz Mostara, svoju sljedeću borbu imat će idućeg petka u njemačkom Stuttgartu.

Belji će to biti sedma borba u profesionalnoj karijeri. Šest dosadašnjih dobio je na uvjerljiv način, jer četiri su završile nokautom.

Uoči puta u Njemačku Beljo se pripremao u Mostaru, a jedan od treninga posjetila je i ekipa portala Bljesak.info.

Uz pomoć svog trenera Damira Miletića te prijatelja i članova BK Zrinjski koji su mu sparirali u ringu. Ujutro bi u teretani Gladiator na Rudniku radio na fizičkoj snazi, a poslijepodne dotjerivao boksačke finese.

Prva profesionalna borba za Damira Belju bila je krajem listopada protiv Beograđanina Rokija Jovanovića. Beljo ga je nokautirao već u drugoj rundi. Međutim, organizatori očito nisu očekivali da će nepoznati boksač nokautirati njihovu uzdanicu, jer su već u prvoj rundi, vidjevši da Jovanoviću ne ide dobro, skratili rundu za skoro minutu i pol. “Tek poslije sam vidio da je prva runda skraćena i zbog toga je meč neregularan. Meč će biti ponovljen, no ja ću ga opet nokautirati gdje god da se budemo borili”, poručuje Beljo.

Za 29-godišnjeg Mostarca borba u Njemačkoj dolazi točno pola godine nakon što je imao svoj prvi profesionalni meč.

U amaterskoj karijeri, bolje rečeno, u olimpijskom boksu Damir Beljo napravio je sve što se moglo napraviti.

Sedam puta bio je prvak Bosne i Hercegovine i bio je kapetan reprezentacije BiH u olimpijskom boksu.

U boksu s kacigama pobjeđivao je europske prvake i boksače koji su kasnije napravili zavidnu profesionalnu karijeru, pa se i on okušao u profesionalnim vodama.

Iako mu je krenulo fantastično, prema profesionalnom boksu gaji određenu dozu podozrivosti.

Olimpijski boks je ostao plemenita vještina, dok je profesionalni boks danas više biznis nego sport. Postalo je važnije tko ima bolje sponzore i promotore nego tko je bolji borac. Puno je verzija, puno prvaka i to publiku odbija od današnjeg profesionalnog boksa”, kaže Beljo za Bljesak.info dodavši kako i njega nakon odličnog ulaska u te vode “salijeću” razni promotori i agencije.

Nudili su mi mnogi ugovore no nisam ništa želio potpisati, jer nisam siguran u njihove motive. Svakako da je teži način sam se probijati i financirati, ali zahvalan sam svojim sponzorima i prijateljima koji mi pomažu”, dodao je Beljo.

O ambicijama, željama, karijeri i boksu uopće, Damir Beljo govorio je za kameru portala Bljesak.info.

DAMIR BELJO
Rođen: 6. 10. 1984. u Mostaru
Visina: 189 cm
Težina: 91,5 kg (na zadnjem vaganju)
Ranking: 284. (prema BoxRec)
Kategorija: kruzer/superteška
Profesionalni boks: 6 pobjeda, 0 poraza, 4 KO
Olimpijski boks: 117 mečeva, 101 pobjeda, 78 KO
Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.