Ëgipat 2021.

Vujović za Bljesak: Hrvatska i Norveška su moji favoriti za finale

- Norveška je u stalnom usponu, igraju dobro, brzo, dok je Hrvatska jedna konstanta, duži niz godina. To je reprezentacija koja ima glavu i rep, kvalitetne pojedince i ja očekujem da na ovom turniru Hrvatska napravi dobar rezultat!
Sport / Rukomet | 12. 01. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak godine je u rukometnim krugovima ponudio jednu pravu transfer bombu. Legendarni Veselin Vujović je odlučio preuzeti momčad Borca iz Banja Luke.

Iznenađenje za mnoge, posebno kada se zna u kakvoj situaciju se nalazi bosanskohercegovački rukomet, klupski, reprezentativni, sport opće. Zagreb je bio posljednji klub koji je vodio u svom drugom mandatu koji nije bio tako dobar i uspješan kao prvi.

U međuvremenu je radio malo i u Nišu, trenirao je Željezničar. Počeo je od Metaloplastike, preko Partizana, tadašnje Jugoslavije, Ciudad Reala, pa onda Srbije i Crne Gore, Vardara, Makedonije, Al Sadda, Al Shababa, došao do Slovenije i Kopra. Ukupno osamnaest trofeja i medalja.

Posljednji veliki rezultat napravio je prije četiri godine, Sloveniju je dovukao do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu. I u Banja Luci želi napraviti dobar posao, ambicije su dupla kruna, uz pokušaj da se momčad što duže zadrži u Europi, EHF Kupu.

"Dolazak u Borac nikako ne smatram za korak nazad u karijeri. Potpisao sam na pet mjeseci, a onda ćemo vidjeti da li je Vuja za Borac i obrnuto. Otkako sam došao u Banja Luku, svi me gledaju kao legendu. Meni je čast što sam došao u veliki klub, ali naravno i obaveza", rekao je na službenom predstavljanju u Banja Luci, popularni Vuja.

Jutro poslije u razgovoru za Bljesak.info, Vujović dodaje:

- Tu sam u Banja Luci tek od nedjelje, odradio sam jedan trening, ali sve se nekako odvija tako da imam osjećaj da sam tu već 10-15 dana. Čak mislim da su i stvari što se tiče momčadi bolje nego što sam očekivao. Ako riješimo pitanje golmana i lijevog beka, onda ćemo imati jednu izuzetno kvalitetnu i respektabilnu momčad, kaže Vujović na početku.

U domaćem prvenstvu za sada glavnu riječ vode Sloga i Borac, Izviđač je jako blizu ima samo bod manje, Gračanica, Sloboda iz Tuzle pokušavaju zadržati korak. Koliko poznajete situaciju kada je pitanju bh rukomet, domaće prvenstvo, momčadi.

- Pošteno da kažem, jako malo informacijama imam. Dok sam radio u SEHA ligi, upoznao sam momčad Izviđača iz Ljubuškog i to je bilo to. Nema previše tih utakmica domaćih liga previše na televiziji tako da je teško to pratiti i analizirati na način na koji je to potrebno uraditi, reći će Vujović.

Po tradiciji druga polovina prvog mjeseca je rezervirana za najbolji rukomet, bilo da se radi o europskom ili svjetskom. Vujović je do studenog 2019. godine bio u tom ritmu, jer je vodio Sloveniju. Sada je okrenut obavezama u klubu, ali ga mnogi pozivaju, zovu, traže komentar za ono što nas čeka uskoro u Kairu. Prvo veliko natjecanje u momčadskim sportovima "pod koronom". Špekuliralo se da će biti navijača, onda su pojedini igrači prijetili kako neće igrati, još uvijek je dosta situacija šarena sa Švedskom i Češkom. Čak nije sigurno ni da će igrati u Egiptu. Koliko psihološki je igračima teško pripremiti se za jedno veliko takmičenje u novonastalim okolnostima?

- Teško je igračima sigurno, ali jednako tako izbornicima, jer moraš biti spreman za zbog korone ostaneš bez jednog, dva, tri igrača a pred tobom su važne utakmice za prolaz dalje, za medalju, sasvim je svejedno. Dobro, netko će reći da postoji mogućnost ozlijeda, ali ovo je nešto drugo. Moje je mišljenje da se ovo prvenstvo trebalo odgoditi, prolongirati kako hoćete, ali su ljudi koji vode svjetski rukomet tako odlučili. Zašto, to naravno oni znaju.

U takvoj situaciji koliko je teško bilo što prognozirati?

- Prije svega nezahvalno, jer puno je igrača koji su ozlijeđeni, koji nisu tu iz ovih ili onih razloga, puno je umorni jer su oni najbolji ne tako davno igrali Final Four Lige prvaka, jako puno problema imaju izbornici...

Ipak, moramo vas upitati, tko je u tom nekom uskom krugu favorita, po vama

- Nekako se uvijek spominju Francuska i Danska iako ako gledamo neki period u posljednje dvije godine, osjeti se određeni pad kod ove dvije selekcije. Po mom nekom razmišljanju, Hrvatsku i Norvešku vidim u finalu. Norveška je u stalnom usponu, igraju dobro, brzo, dok je Hrvatska jedna konstanta, duži niz godina. To je reprezentacija koja ima glavu i rep, kvalitetne pojedince i ja očekujem da na ovom turniru Hrvatska napravi dobar rezultat. Imali su i oni malih problema oko ozljeda, ali svi važni igrači su tu. Što se tiče ostatka svijeta, treba pažnju obratiti na Katar, Tunis, Egipat. Ne očekujem da će oni sada doći do finala, uzeti medalju, ali da mogu biti neugodni, da mogu napraviti probleme sigurno da. Domaćin bi sigurno bio još neugodniji da igra pred punim tribinama, ovako nemaju tu prednost, kao i da ne igraju na svom terenu.

Kakva je situacija sa Slovenijom, njih ste prije četiri godine doveli do trećeg mjesta.

"Slovenija je također dobra reprezentacija, imaju kvalitetu, ni oni nisu imali problema s ozljedama i sigurno mogu dosta napraviti samo je pitanje njihovog karaktera. Kako će po tom pitanju odreagirati, zaključio je "jutarnji" razgovor prije nego što se uputio u dvoranu na trening.

Kopirati
Drag cursor here to close