Berkovići

Rukometašice iz Stoca Prvu ligu FBiH igraju u RS-u

Postojeća dvorana u Stocu je mala i neadekvatna za održavanje službenih utakmica pa su rukometaši prisiljeni igrati u Berkovićima.
Sport / Rukomet | 24. 02. 2018. u 11:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženski rukometni klub Iskra iz Stoca jedini je prvoligaš iz Federacije BiH koji u drugom bh. entitetu odigrava domaće službene utakmice. Redovito iznajmljuju dvoranu u Berkovićima (Republika Srpska), jer u Stocu nema adekvatne dvorane za odigravanje domaćih utakmica Iskre u Prvoj ligi Federacije BiH.

Kako je raditi bez osnovnih uvjeta za rad najbolje zna trener stolačkih prvoligašica Deniel Vojinović jer je Iskra već treću sezonu domaćin u Berkovićima.

''Nije isti osjećaj kad ste domaćin utakmice u svome gradu i među svojom publikom i kad ste u drugom gradu, gdje ste samo iznajmili dvoranu'', rekao je za agenciju Anadolija Vojinović.

Korektni Berkovićani

Nije stvar samo plaćanja najma dvorane i putovanja od Stoca do Berkovića, nego je, kako ističe Vojinović, teškoća mnogo više:

''Svaku smo utakmicu gosti i na tuđem terenu. Dosta publike koji bi nas gledali nema mogućnost doći u Berkoviće, pa moramo organizirati prijevoz za neke od njih''.

Foto: Anadolija / Deniel Vojinović

Naglašava korektnost domaćina dvorane iz Berkovića.

''Zaista imamo korektne odnose i odličnu suradnju s kolegama u Berkovićima. No, činjenica je da atmosfera na našim utakmicama ne može biti onakva kakva bi bila u Stocu. To se najbolje vidi kad igramo prijateljske utakmice u dvorani u Stocu'', pojasnio je Vojinović.

Međutim, postojeća dvorana u Stocu je mala i neadekvatna za održavanje službenih utakmica. Shodno tome, ostaje im nada da će i oni uskoro u svom gradu imati normalnu dvoranu u kojoj će moći igrati i prvenstvene utakmice.

''Posljednje tri godine nemamo izbora, igrati u Berkovićima ili odustati. Odustati nećemo'', ustvrdio je Vojinović.

No, svakodnevne probleme s kojim se prvoligašice iz Stoca nose odlučila je okončati Udruga građana Iskra, koje na čelu s predsjednikom Samirom Zekićem pokreće akciju izgradnje sportskog balona.

Zekić od Općine Stolac očekuje zemljište za postavljanje balona, ali kako ističe to sve jako sporo i teško ide. No, ako se gradske vlasti ogluše kako poručuje krenut će u potragu sredstava za kupovinom zemljišta i izgradnjom sportskog kompleksa za kojim žudi čitav Stolac.

Time bi se tvrdi on riješili brojni problemi kad je u pitanju sportska kultura koja je, kaže, u Stocu na niskoj razini s obzirom na ogromne potencijale mladih ljudi.

Foto: Anadolija / Trening OŽRK Iskra Stolac u Berkovićima

''U Stocu u sportu sigurno ima oko 300 djece i mladih, što kroz nogometni klub, rukomet i ženski i muški, košarkaški klub. Pokrenuli smo i tavla klub i prve godine bili prvaci države, prošle godine treći'', pričao je Zekić.

Zahvaljujući donacijama Stočana iz inozemstva koji podržavaju njihove aktivnosti nabavili su dva kombija za potrebe sportskih i kulturnih aktivnosti i smanjili troškove neprestanih putovanja koja su nužna za njihove aktivnosti na putu do uspjeha.

Obmana načelnika Stoca

''Naš košarkaši klub 500 marka plaća svaki mjesec samo korištenje dvorane, a iz proračuna nije dobio ništa'', tvrdi Zekić, poručivši da ne zna zbog čega:

''Možda zato što je klub multietničan, pa ne odgovora ni hrvatskim ni bošnjačkim strankama''.

Zekić je rekao i ''išli smo kod načelnika (Stjepana Boškovića, op.a.) i rekao nam je da nas ne može osloboditi plaćanja dvorane, ali je obećao da će nas uvrstiti u proračun i sve troškove refundirati''.

''I sada kada je proračun izglasan jedino je košarkaški klub ostao bez feninga'', istaknuo je Zekić.

Srećom kako poručuje podržavaju ih brojni Stočni iz inozemstva koji prepoznaju njihovo djelovanje. Radi toga, decidan je, nema straha da će ako Općina Stolac ne dodjeli zemljište za balon skupiti novac za kupnju livade i nastaviti s izgradnjom sportskog kompleksa u svom gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close