Analiza

Prije dvije godine se dogodio Brazil, sada Argentina  

Červar jeste preuzeo odgovornost, ali nije dao odgovor na pitanje što je razlog poraza od Argentine, što se to dogodilo s njegovom selekcijom. Zašto je recimo u završnici utakmice teret odgovornosti prebacio na mlađe igrače...?
Sport / Rukomet | 24. 01. 2021. u 08:10 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgleda pomalo nevjerojatno, ali Hrvatskoj se ponovio Köln. Prije dvije godine, u drugom susretu drugog kruga Hrvatska je upisala prvi poraz na turniru. Na posljednjem Svjetskom, koji se igrao u Njemačkoj i Danskoj, Hrvatska je prvi krug zaključila s maksimalnih pet pobjeda, računajući i trijumf protiv Španjolske u posljednjem susretu.

U nastavku je prvi protivnik bio Brazil koji je već na poluvremenu imao četiri razlike. Igru Hrvatske bez golmana, Brazilci su to pokažnjavali na pravi način, pa se Hrvatska morala vaditi na Njemačkoj. Nije prošlo, pobjeda nad Francuskom je bila pirova.

Bez obrane se ne može pobijediti

''Mučili smo se s njihovom dubokom obranom i zato smo igrali sedam na šest. Morali smo probati. To je igra u kojoj moraš biti jako, jako koncentriran, a mi to nismo bili, što su oni kaznili. Teško mi je to reći, ali zaslužili su pobjedu. Nismo bili ono što smo trebali biti. Uplašili smo se te pobjede, a oni su je željeli više nego mi. Naša obrana nije bila čvrsta, a bez obrane se ne može pobijediti. Loš ulazak u utakmicu bio je ključan...'', tvrdio je tada Červar. Koji je također nakon nastupa u Njemačkoj odlučio otići.

''Rekao sam da ću na čelu reprezentacije biti još kratko. Svi koji imaju nešto protiv mene, ne trebaju se sekirat', neću dugo. Sigurno ću otići narednu godinu. Žrtvovao sam se i radio. Ponekad sam bio protiv struje, ali to je moj život. Nije mi žao'', tvrdio je tada Červar, ali je ostao.

Dvije godine kasnije, opet Južno Amerikanci, nije Brazil jeste Argentina. Opet loše otvaranje, 0:5, pa dostizanje uz puno muke.

U nastavku kada se lomilo Hrvatska je probala s igračem više, bez golmana.  Argentinci su to znali kazniti, kada im je najviše trebalo uspjeli su postići četiri lagana gola. I sada je Argentina na putu da postane najveća priča turnira. Potpuno neočekivano, iako ih recimo vodi jedan provjereni iskusni lisac, Manolo Cadenas čovjek koji je 12 godina vodio Ademar Leon, Barcelonu, Španjolsku. Koji sada na raspolaganju ima nekolicinu igrača koji igraju u Španjolskoj, Francuskoj.

Je li problem samo u napadu?

Hrvatska na ovom turniru nije bila prava na ovom turniru, bez obzira kako se stvari završile u ponedjeljak. U dosadašnjem dijelu turnira još nije igrala protiv prave, jake reprezentacije. Za razliku od svih ostalih. Francuza, Nijemaca, Španjolaca, Norvežana, Šveđana.

Realno, pobjede protiv Angole, Bahreina, pa i Katara teško su mogle biti pravo mjerilo, bez obzira koliko su se Červar i njegovi igrača ohrabrivali nakon trijumfa u tim susretima. Baš kao što su se tješili igrači da obrana funkcionira, računajući valjda na veliki broj obrana Šege ili Pešića u ovoj posljednjoj utakmici. A ne treba zaboraviti kako su Argentinci dobrim dijelom s lijevog ili desnog krila imali čistih 11 lopti i da su kojim slučajem zabili još koji put pored onih pet slavili bi u uvjerljivu pobjedu.

S druge strane, Hrvatska je s devet metara imala skromnih 6/17, sa šest metara 3/9. To su svakako brojke s kojima se ne može napraviti nešto. Punih 15 minuta Hrvatska je bila bez gola, posljednji put je na velikom takmičenju zabila 19, još tamo 2009. godine u finalu Francuskoj.

Červar jeste preuzeo odgovornost, ali nije dao odgovor na pitanje što je razlog poraza od Argentine, što se to dogodilo s njegovom selekcijom. Zašto je recimo u završnici utakmice teret odgovornosti prebacio na mlađe igrače, odnosno zašto nije ponudio nešto novo dok se utakmica lomila?

Červar se povlači a ima još da se igra

A čini se kako je u napadu nedostajalo ideje. Da stvar bude zanimljivija, Červar je izjavio kako napušta reprezentaciju, iako slijedi još jedna utakmica, iako postoji još neka nada za Hrvatsku. Ili je stvarno Červar svjestan činjenice da je barem kada je u pitanju on, sve najbolje što je mogao izvukao iz ove momčadi. Opet tko zna, kako će stvari razvijati. Argentinci nisu kako bismo to rekli niti jednom svojom gestom najavili nešto slično, ali sada imaju povijesnu priliku.

I Katar može odigrati dobro, ima šansu za  četvrtfinale. Pa čak iako Katar pobjedi, slijedi novo pitanje kako će nakon dva dana izgledati Hrvatska, s tim što je olakšavajuća okolnost činjenica da su Danci unutra. Na kraju smo eto u skupini gdje se to najmanje očekivalo dobili uzbudljiv rasplet. I dvije moguće priče. Argentina kao moguća velika senzacija ili Hrvatska kao ogromno razočaranje.

Može li se Hrvatskoj dogoditi ponovo Poljska?

Hrvatska je 2016. godine u Krakowu svladala domaćina Poljsku s 37:23 u jednoj od najnevjerojatnijih utakmica u povijesti rukometa. U šokantnom danu na EURU u Poljskoj dogodila su se dva čuda - prvo je Norveška svladala Francusku, a potom je Hrvatska protiv Poljske ganjala pobjedu od 11 razlike, a igrači Željka Babića pobijedili su s nevjerojatnih 14 razlike.

U stvorenom krugu Hrvatska, Francuska i Poljska su završili s po šest bodova, pa je Hrvatska ušla u polufinale. Prolazak Hrvatske u četvrtfinale ovaj put bi dobrim dijelom bio podvig sličan upravo tom.

Kopirati
Drag cursor here to close