Prvi trener RA

Kukrika: Cilj je da Čapljina ima rukomet kakav sigurno zaslužuje

''Htio sam se vratiti radi obitelji. Međutim nije isključeno da odigram jednu sezonu za Čapljinu, ako sljedeće godine napravimo dobru ekipu'', rekao je Kukrika.
Sport / Rukomet | 24. 12. 2020. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometna akademija Čapljina je krajem ovoga ljeta, odnosno početkom nove natjecateljske sezone u Prvoj ligi FBiH Jug, angažirala novog trenera.

Čapljinci su u stvari iskoristili odličnu priliku koja se otvorila povratkom Ante Kukrike (38) u svoj rodni grad poslije igračke karijere koja je obuhvatila 3 kontinenta, 9 država i 13 klubova.

Trenerske ambicije

Njegova želja je bila posvetiti se trenerskom poslu, zbog čega je upisao i edukaciju za rukometnog trenera po RINCK konvenciji. Onda je došla ponuda i za praktični dio…

''Prioritet mi je bio vratiti se kući, zato sam i završio sa igranjem na Kosovu. Pozvao me predsjednik RA Čapljina, Darijan Bošković, dogovorili smo se da preuzmem prvu i drugu ekipu tako da ih vodim negdje od kraja kolovoza'', početka rujna, govori Ante Kukrika za Dnevni list.

Prilika je to i za novi početak prve ekipe RA Čapljina. Naišao je na mladu družinu koja se rukometom bavila praktički rekreativno.

''Prvi cilj mi je bio da to uozbiljimo tako da ta djeca dođu u poziciju baviti se rukometom profesionalno ukoliko to požele. Sad dolaze redovito na treninge i rade ozbiljno. To su sve djeca pretežito od 14 do 17 godina, tako da je ovo sezona u kojoj želimo izvršiti selekciju kako bi ubuduće išli prema naprijed. Logično je da se oni sad ne mogu nositi sa starijim, fizički jačim ekipama, ali mogu reći da je ekipa zaista napredovala puno u posljednjih mjesec dana i da su završne utakmice prvog dijela prvenstva odigrali dosta bolje'', priča Kukrika.

Možda odigram sezonu

S njim svakako imaju trenera koji je u rukometu prošao sve, od mlađih reprezentativnih selekcija Hrvatske do seniorskog A tima Bosne i Hercegovine, različita prvoligaška natjecanja u devet država u kojima je osvojio 22 trofeja. Motiviran je raditi i prigrliti novi oblik obveza.

''Kad vidim koliko je ekipa napredovala u posljednje vrijeme, entuzijazam je još veći. Tu sigurno ima potencijala, ali im treba dosta rada. Treba im i spoznaja da stvarnu mogu, jer nemaju stariju prvu ekipu, nemaju se u koga ugledati, niti s kim se usporediti kroz trening. Ovise sami o sebi, ne znaju koliko su dobri ili loši. Čapljina je uvijek je bila rasadnik rukometaša i oni ovo samo trebaju shvatiti ozbiljnije, ali sad su na tom putu'', govori trener Čapljinaca.

Kukrika je i ove godine imao opciju nastaviti igračku karijeru u kosovskom prvaku Besa Famgas, ali se odlučio vratiti kući.

''Htio sam se vratiti radi obitelji. Međutim nije isključeno da odigram jednu sezonu za Čapljinu, ako sljedeće godine napravimo dobru ekipu. Cilj je svakako da ove sezone napravimo selekciju, a onda sve to sljedeće dignemo na višu razinu, da Čapljina ima rukomet kakav sigurno zaslužuje pa da kroz koju godinu opet napadne ulazak u Premijer ligu'', zaključio je Ante Kukrika.

Selekcija i radne navike

U Rukometnoj akademiji Čapljina očekuju da će ekipa dosta bolje rezultate postizati već u drugom dijelu sezone.

''Osnova je ipak da se iskristaliziraju snage za dogodine, da djeca steknu prave radne navike. Zadovoljstvo je vidjeti kad napreduju, a tu ima stvarno par dečki koji mogu iskočiti u dogledno vrijeme'', smatra Kukrika.

Rukometna tradicija Čapljine

Čapljina je već ranije imala premijerligaša, ali HRK Čapljina, dok RA Čapljina danas kao jedini klub u gradu egzistira od početka 2016. godine. HRK Čapljina je 2000. godine igrala prvu zajedničku završnicu Kupa sa Sarajevo Legnom i dobojskom Slogom (završili kao drugi), ali su te sezone ispali iz elitnog ranga natjecanja. U Premijer ligi su nastupali u sezonama 2007./2008., 2012./2013. i 2013./2014. Na proljeće 2013. su donijeli završnicu Kupa BiH u Čapljinu te bili dio finalne utakmice u kojoj su izgubili od tad vrlo jakog banjalučkog Borca sa 33:26.

Kopirati
Drag cursor here to close