Svjetsko prvenstvo

Kreće svečanost rukometa

Ljubitelji rukometa širom svijeta s nestrpljenjem iščekuju da vide Francuze bez čovjeka s kojim su u posljednjih petnaestak godina osvojili sve što se može osvojiti. U timu neće biti ni druge velike francuske zvijezde legendarnog golmana...
Sport / Rukomet | 10. 01. 2019. u 11:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka i Danska od 10. do 27. siječnja bit će domaćini 26. po redu Svjetskog prvenstva za rukometaše. Naslov prvaka branit će najtrofejnija svjetska reprezentacija Francuska, koja će na natjecanje doći bez prve zvijezde Nikole Karabatića, jer je zbog nesnosnih bolova morao operirati lijevo stopalo.

Francuska bez zvijezda

Stoga ljubitelji rukometa širom svijeta s nestrpljenjem iščekuju da vide Francuze bez čovjeka s kojim su u posljednjih petnaestak godina osvojili sve što se može osvojiti. U timu neće biti ni druge velike francuske zvijezde legendarnog golmana Thierryja Omeyera, koji je također sudjelovao u svim uspjesima posljednjih petnaestak godina.

No, jedno je jasno bez obzira na izostanak Karabatića i Omeyera, trikolori su i dalje prvi favoriti turnira, a najveći konkurenti bi im trebali biti Njemačka i Danska. U uži krug favorita ulaze još aktualni europski prvak Španjolska, vicešrvak svijeta Norveška, kao i neizostavne Švedska i Hrvatska.

Hrvati možda po prvi put od 2003. godine i svjetskog zlata u Portugalu na veliko natjecanje dolaze bez euforije i velikih očekivanja. Lino Červar, tvorac Hrvatske kao rukometne velesile, ponovo je na klupi, ali je trenutno u procesu pomlađivanje državnog tima.

Provjerena hrvatska imena

Na Svjetskom prvenstvu prve vedete 'kauboja' će biti tri srednja beka Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Igor Karačić. Na Červarovom popisu ima još provjerenih imena poput Zlatka Horvata, Manuela Štrleka i Željka Muse. No, tu su i neki novi momci koji će pokušati održati Hrvatsku u vrhu svjetskog rukometa.

Červar se odlučio priliku dati Jakovu Vrankoviću, Davidu Mandiću, Marinu Šipiću, Ivanu Vidi, Halilu Jaganjcu, rukometašima koji još uvijek nisu ''isplivali'' na veliku rukometnu scenu, što ne znači da neće. Možda upravo na Svjetskom prvenstvu. Hrvatska je u izuzetno jakoj grupi B sa Španjolskom, Islandom, Makedonijom, Bahreinom i Japanom.

Najbolji bek kao neiskusni trener

Od reprezentacija iz regije u Njemačkoj i Danskoj igrat će još Srbija i Makedonija.

Srbijanci, kao i Hrvati, pomlađuju reprezentaciju, s tim što je na klupi trenerski neiskusni Nenad Peruničić, nekada jedan od najboljih lijevih bekova svijeta. U tim je hrabro uvrstio čak šest debitanata na velikom natjecanjima.

Makedonce će ponovo predvoditi ''neuništivi'' Kiril Lazarov, jedan od najboljih desnih bekova svih vremena. Iako mu je 38 godina, još uvijek ne odustaje od reprezentacije i ističe da mu je uvijek zadovoljstvo igrati za državni tim. Uz njega tu je iskusni golman Borko Ristovski i Stojanče Stoilov, te sjajno lijevo krilo Dejan Manaskov.

Uz Lazarova, vjerojatno najveći adut Makedonije je Španjolac Raul Gonzalez, koji je sa skopskim Vardarom osvojio naslov prvaka Europe u sezoni 2016/17. Sada je na klupi Paris Saint-Germaina, ali je odlučio da ostane izbornik makedonskog tima.

Od reprezentacija izvan Starog kontinenta vrijedi spomenuti afričke predstavnike Egipat i Tunis, koji su uvijek spremni napraviti iznenađenje.

Katar prijeti

Tu je još Katar iz Azije, koji je prije četiri godine kao domaćin stigao do svjetskog srebra. No, ponavljanje takvog rezultata bilo bi ravno senzaciji. Iako ih treba ozbiljno shvatiti, jer španjolski trener Valero Rivera, koji predvodi Katarane s klupe je kadar stvoriti tim koji svakome može pomrsiti račune.

S obzirom na to da se nalaze u grupi D, u kojoj su još Švedska, Mađarska, Argentina, Egipat i Angola, plasman u drugi krug Katara ne izgleda nerealno. Rivera je Katar, osim do svjetskog srebra, odveo do tri uzastopna naslova prvaka Azije.


Svjetsko prvenstvo će tradicionalno otvoriti domaće reprezentacije. Tako će danas u prvom kolu grupe A u Berlinu s početkom u 18.15 sati igrati Njemačka - Koreja, a dva sata kasnije u Kopenhagenu Čile - Danska.

Novi sustav natjecanja

Vrijedi istaknuti da je ovo Svjetsko prvenstvo prvo u povijesti koje će se igrati u dvije zemlje te da će novi svjetski prvak osigurati plasman na Ljetne olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Sljedećih šest reprezentacija, točnije plasirane od drugog do sedmog mjesta, izborit će plasman na jedan od tri kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre.

High Resolution Match Schedule

Download the match schedule in high resolution.


Svjetska rukometna federacija (IHF) odlučila je uvesti novi sustav natjecanja prema kojem je u drugoj rundi ukinuta knock out faza. Ponovo će nastupiti 24 reprezentacije, kao i na prethodnom Svjetskom prvenstvu, koje će biti podijeljene u četiri grupe s po šest timova. No, dalje će ići tri najbolje plasirane reprezentacije, a ne četiri kao do sada. Te reprezentacije će prenijeti bodove iz prvog kruga osvojene u duelima s reprezentacijama, koje idu dalje, i formirati novu grupu iz koje će u polufinale dvije prvoplasirane reprezentacije.

Grupa A

Francuska
Rusija
Njemačka
Srbija
Brazil
Koreja

Grupa B

Španjolska
Hrvatska
Makedonija
Island
Bahrein
Japan 

Grupa C

Danska
Norveška
Austrija
Tunis
Čile
Saudijska Arabija

Grupa D

Švedska
Mađarska
Katar
Argentina
Egipat
Angola

Utakmice u šest gradova

Utakmice Svjetskog prvenstva za rukometaše igrat će se u šest gradova, četiri u Njemačkoj i dva u Danskoj. Zadovoljstvo da ugoste najbolje svjetske rukometaše imat će Kopenhagen, Herning te Berlin, Köln, München i Hamburg.

Polufinalni dueli na programu su 25. siječnja. Finale je zakazano za 27. siječnja s početkom u 17.30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close