Zlato

Jakobsen: Promjena u obrani je bila ključna

''Nikad ne želiš da te pamte kao gubitnika. Sada odlazimo odavde kao gubitnici. Uvijek želite završiti sa zlatom. Znam i da su navijači razočarani jer su ostali bez zlata. Ali gledajući iz jedne druge perspektive, naravno da smo ponosni na srebro''
Sport / Rukomet | 01. 02. 2021. u 09:26 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Nikolaj Jakobsen

Na Oresundskom mostu onome koji povezuje dvije zemlje, Dansku i Švedsku, crvena i bijela boja je pobjednička. Danska je na kraju obranila naslov svjetskog prvaka i tako se svrstala u red samo rijetkih selekcija koje su to uspjele napraviti, a njihov izbornik Nikolaj Jakobsen postao je šesti u povijesti rukometa koji ima dva ili više naslova svjetskog prvaka. Curt Wadmark, Rus Vladimir Maksimov i Francuz Daniel Konstantini također imaju po dvije titule, dok su ispred njih za sada bivši izbornici koje bi netko mogao i stići, rumunjski maestro Niculae Nedeff s četiri i francuski Claude Onesta s jednim manje. Danci su zasluženo obranili titulu, većim dijelom utakmice su vodili, Šveđani su bili ti koji ganjali rezultat, zaostatak. I kada bi došli u priliku da zakompliciraju situaciju na terenu zaustavio bi ih Landin. Jednako tako par važnih golova u napadu je zabio Jacob Holm.

''Što da kažem? U ovom smo trenutku jako sretni. Zadovoljstvo je što mi kao momčad možemo pohvaliti činjenicom da smo obranili zlato na svjetskom prvenstvu. Znali smo koliko će teško biti to teško ostvariti. Malo je reprezentacija na svijetu koje su napravile prije nas i sada mi imamo to posebno mjesto u povijesti rukometa'', govorio je nakon utakmice izbornik Nikolaj Jacobsen koji je svoju trenersku kvalitetu pokazao tijekom finalne utakmice.

Posebno nakon što je Saugstrup zaradio drugo isključenje, a onda se i povrijedio Lasse Svan. Oris je zamijenio Gidsela, ovaj je otišao na krilo umjesto Svana, dok je na crti zaigrao Hald. I kasnije je bilo rokada i izmjena u postavi, pokazalo se s jasnim ciljem. Usporena je kontra Šveđana (samo tri gola), zaustavljen glavni igrač Gottfridsson (realizacija 2/10).

''Danas smo u obrani igrali jako dobro. U napadu smo imali malih problema, pogotovo na početku drugog dijela. Tada smo promijenili našu postavku. Hansen je završio na desnom beku, otvorio se prostor za Jacoba Holma koji je postigao četiri stvarno važna gola. Nikolaj Oris je dobio svoju priliku i on je svakako zabio važne golove. Mislim da je promjena u 5-1 u obrani bila ključ. I onda naravno, kad imate golmana poput NiklasaLandina koji brani kao što je branio u završnici, onda je uvijek puno lakše igrati. Mi smo imali nevjerojatnog golmana koji je dao ogroman doprinos pobjedi. Mi smo odigrali dva svjetska prvenstva bez poraza, što je ogromno dostignuće naše momčadi. Kao grupa, izvan terena, bilo je nevjerojatno vidjeti kako ova momčad od prvog dana do posljednjeg dana raste zajedno. Možda u finalu nismo igrali najbolje, ali smo znali pronaći put do pobjede što je jako važno. Pokazali smo kako se znamo boriti'', pričao je nakon utakmice Nikolaj Jakobsen.

Video: Denmark - Sweden | Finale 

Jedan od najiskusnijih u redovima Švedske, golman Andreas Palicka nije bio pravi kao u većem dijelu turnira. Ozljeda je ostavila traga.

''Nisam opće razmišljao o tome hoću li braniti u finalu. Tu nije bilo dileme, ja sam bio taj koji je odlučivao o tome hoće li igrati ili ne ovo finale. Ja bih izabrao da branim i kada bih znao da je to moja posljednja utakmica u karijeri. Dali smo sve od sebe i kao kapetan sam izuzetno razočaran. Ali jednog lijepog dana probudit ću se i gledati na medalju s ogromnim ponosom'', priznao je Andreas Palicka nakon utakmice. Jednako kao i on, razumljivo, poprilično je nakon utakmice potonuo Jim Gottfridsson

''Nikad ne želiš da te pamte kao gubitnika. Sada odlazimo odavde kao gubitnici. Uvijek želite završiti sa zlatom. Znam i da su navijači razočarani jer su ostali bez zlata. Ali gledajući iz jedne druge perspektive, naravno da smo ponosni na srebro i rezultat koji smo ostvarili. Nadam se da srebro puno znači švedskom rukometu. Posljednji put smo izgubili finale od Španjolske, sada od Danske, sljedeći put se želimo kući vratiti sa zlatom. Ja sam ponosan na ove mlade momke od kojih su neki prvi put igrali na jednom ovakvom turniru, ali opet ostaje žale kada izgubiti na kraju. Mislim ipak da ću se za tjedna ili dva osjećati puno bolje.''

Bez obzira na poraz u finalu, Šveđani realno moraju biti zadovoljni. U Egiptu su nastupili bez nekolicine važnih igrača, čak su mnogi ovu selekciju prozvali B postavom, ali su došli jako blizu. I nekako su iz turnira u turnir sve bliže povratku na tron. Sljedeća prilika bi mogla na Olimpijadi ako se tamo plasiraju. To je prvo sljedeće veliko takmičenje na kojem ćemo sigurno gledati Dance, Španjolce, Argentince, Katar, Bahrein, Egipat i Japan. Preostalih šest putnika ćemo dobiti nakon tri turnira koja će se igrati u Norveškoj, Francuskoj i Njemačkoj. Biće velike gužve jer kartu za Tokyo traže Norvežani, Francuzi, Hrvati, Portugalci, Nijemci, Slovenci, Šveđani, Brazilci... Netko bi mogao ostati kratkih rukava.

Kopirati
Drag cursor here to close