Jasmin Mrkonja

Francuzi glavni kandidati za novu titulu na SP

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske, koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na svjetskim prvenstvima.
Sport / Rukomet | 08. 01. 2019. u 13:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmicama Njemačka - Koreja u Berlinu te Danska - Čile u Herningu, u četvrtak počinje 26. svjetsko prvenstvo za rukometaše - prvo u povijesti koje se zajedno organiziraju dvije zemlje.

Na prvenstvu sudjeluju 24 reprezentacije podijeljene u četiri skupine sa po šest reprezentacija. Pored Berlina i Herninga, prvenstvo će se igrati još u četiri njemačka grada - Münchenu, Kölnu, Kielu i Hamburgu te u danskom Kopenhagenu.

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske, koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na svjetskim prvenstvima.

Proslavljeni bh. rukometaš i nekadašnji izbornik reprezentacije BiH Jasmin Mrkonja u izjavi za Fenu kazao je da su Francuzi i na ovom SP prvi pretendenti za novu titulu.

''Ne samo zbog činjenice što su svjetski prvaci, već što imaju kontinuitet igara, mada je u međuvremenu kod njih došlo do promjena u igračkom sastavu. Nije sigurno hoće li nastupiti Karabatić, ali to ne znači ništa u jednoj takvoj kvalitetnoj momčadi. Naprotiv, često se događa kada jedan od najboljih igrača ne nastupa da čitava ekipa odreagira pozitivno, tako da igrači koji su do tada bili u sjeni mogu pružiti znatno više od svojih mogućnosti'', kazao je Mrkonja.

Pored Francuza, Mrkonja u favorite ubraja i domaćine Njemačku i Dansku ''prije svega što se radi o kvalitetnim i iskusnim reprezentacijama, ali i činjenice da su domaćini, koji na velikim rukometnim natjecanjima često imaju ''vjetar u leđa'' od sudaca''.

''U tom krugu nalazi se reprezentacija Španjolske, koja može imati veoma bitnu ulogu na ovom SP'', smatra Mrkonja.

Od zemalja iz regije na SP će igrati reprezentacije Hrvatske, Srbije i Makedonije.

''Hrvati sigurno imaju veliku želju ponovno se naći među osvajačima medalja. Njihovi najboljii igrači nastupaju u velikim europskim klubovima, tako da će Hrvatska biti jedan od ozbiljnijih pretedenata na SP. Iza Hrvata po rejtingu su Makedonci, koji već duži niz godina igraju na velikm natjecanjima, uspijevaju se ne samo plasirati, već budu ozbiljan protivnik najboljim reprezentacijama. Mislim da bi Makedonci trebali proći prvi krug, a dalje će sve ovisiti o rasporedu i trenutne forme. Srbija ima izuzetno tešku skupinu, za nju će biti uspjeh ako uđe u drugi krug. Poznato je da Srbija ima odlične igrače, međutim kada igraju za reprezentaciju ne daju sto posto. Kao talentirana ekipa, Srbija može svima biti ozbiljan rival na SP'', kazao je Mrkonja.

 

Po tri njabolje reprezentacije iz svake skupine u drugom krugu će forimirati dvije nove skupine, a susreti će se igrati u Kolnu i Herningu.

Polufinalni susreti će se igrati 25. siječnja u Hamburgu, dok je finalna i utakmica za treće mjesto na programu 27. siječnja u Herningu.

Francuska je kao najuspješnija rukometna nacija na svjetskim prvenstvima osvojila šest naslova - 1995., 2001.,2009., 2011., 2015. i 2017. godine. Pored toga Francuzi još imaju jedno srebro i tri bončane medalje. Druga je Švedska s po četiri zlata i bronce te tri srebra, treća Rumunjska sa četiri zlata i dvije bronce, dok je Njemačka na četvrtom mjestu s tri zlata, dva srebra i jednom broncom. Hrvatska je do sada osvojila jedno zlato, tri srebra i broncu.

Skupine Svjetskog prvenstva:

Skupina A (Berlin): Francuska, Rusija, Njemačka, Srbija, Brazil, Koreja
Skupina B (Munchen): Španjolska, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein, Japan
Skupina C (Herning): Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile, Saudijska Arabija
Skupina D (Kopenhagen): Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat, Angola

Kopirati
Drag cursor here to close