Egipat

Danas počinje prvenstvo, Česi i Amerikanci zbog korone odustali

Prvo su Česi ostali kući, umjesto kojih će uskočiti Sjeverna Makedonija, a onda su to napravili i Amerikanci koji su ionako dobili pozivnicu.
Sport / Rukomet | 13. 01. 2021. u 09:19 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmicom između domaćina Egipta i Čilea danas službeno počinje 27. po redu Svjetsko prvenstvo za rukometaše. Treći put se igra na afričkom tlu, drugi put u Egiptu nakon 1999. godine. Prvo veliko za koje se igra u uvjetima "novog normalnog" ili u prijevodu pod korona - virusom.

Čelnici IHF su ostali čvrsti do kraja i nisu otkazali turnir iako su mnogi igrači, treneri, javno bili protiv igranja. Zato se do posljednjeg trenutka ne zna kako će se to izgledati do kraja.

Posljednjih dana događaju nevjerojatno stvari. Kompletne reprezentacije odustaju od natjecanja.

Prvo su Česi ostali kući, umjesto kojih će uskočiti Sjeverna Makedonija, a onda su to napravili i Amerikanci koji su ionako dobili pozivnicu. Njihova zamjena su Švicarci.

Tko sve nedostaje?

E sada zamislite kako je Alešu Pajoviču izborniku Austrije i njegovom kolegi Glenn Solbergu na klupi Švedske koji su se pripremali za prve utakmice protiv Amerikanaca odnosno Čeha. Uz to, Šveđani na ovaj turnir dolaze s najblaže rečeno B postavom jer im nedostaju Niclas Ekberg, Jesper Nielsen, Andreas Nilsson, Lukas Nilsson, Simon Jepsson, Mikael Appelgren, Linus Arnesson, Albin Lagergren.

Međutim na probleme s koronom se žale Brazilci. Izbornik Brazila Marcus Tata i Thiagus Petrus neće putovati u Egipat. Obojica su bili pozitivni u Portugalu na posljednjem testiranju te su odmah izolirani i odvojeni od momčadi.

Od ranije su zbog korone otpali vratar Leonardo Tercariol te kondicijski trener Claudio Machado, fizioterapeut Daniel Santos i analitičar Luan Monteiro. U prevodu, Brazil dolazi na turnir bez kompletnog stručnog stožera. Pod velikim upitnikom je što će biti s još jednom selekcijom.

Onom koja se nalazi u skupini A, Cape Verde ili Zelenortski Otoci. Ova se reprezentacija pripremala u Portugalu, međum posljednja testiranja su pokazala sedmoricu pozitivnih.

Oni bi trebali ostati u izolaciji u Portugalu gdje će boraviti sve do negativnih testova, ali isto tako morali bi krenuti na put, za dva dana ih čeka Mađarska. Ili će Mađari dan prije saznati da igraju protiv nekog drugog. Tko zna, sve je moguće.

Oslabljena Njemačka

Zbog korone ili straha od iste, s reprezentacijom prema Egiptu nisu krenuli Patrick Wiencek, Hendrik Pekeler, Steffen Weinhold, Finn Lemke, Christian Dissinger. Alfred Gíslason je na živim mukama, jer su mu još povrijeđeni Jannik Kohlbacher, Tim Suton, Franz Semper i Fabian Wiede.

Svoje muke muče i Danci jer su bez Rasmusa Laugea, Caspera Mortensena i Henrika Tofta Hansena. Zamalo su ostali i bez Mikkela Hansena koji je zajedno s Norvežaninom Sagosenom zaprijetio da neće igrati ukoliko bude dozvoljena publika u dvoranama. Naime, IHF je imao ideju na tribine pustiti 30 posto gledatelja od kapaciteta dvorana.

Na kraju od toga nije bilo ništa. Još tu ima izostanaka, poput recimo Nikole Bilyka i Janka Božovića, super važnih igrača Austrije. Francuska je naravno bez Nikole Karabatića te mladog Prandija. Rusija ili kako se službeno zove selekcija Ruske rukometne federacije dolazi u Egipat kraća za Timura Dibirova, Atmana, Kalarasha.

Jordi Ribera mora pronaći zamjene za Gurbindoa i Aguinagaldea, na ovom turniru nećemo gledati niti sjajnog Pálmarssona, pa Stepančića u dresu Hrvatske.

Naravno, u obzir treba uzeti činjenicu da je ova godina užasno natrpana, da su u kalendaru pored utakmica na europskoj klupskoj sceni, utakmice i kvalifikacija za Olimpijadu, pa sama Olimpijada.

Tako da su pojedini igrači, posebno oni malo iskusniji odlučili Egipat preskočiti kako bi uspjeli uzeti kraći predah, zaliječili moguće povrede. Ono što svakako najboljima koji jesu tu ide na ruku jeste činjenica da na turniru imamo 32 selekcije po prvi put.

Po prvi put 32 reprezentacije

Tu je pa skoro pola onih koje realno bez ikakvog podcjenjivanja teško mogu nešto uraditi. Maroko, Japan, Urugvaj, Bahrain, Čile, Cape Verde, Kongo su skoro bez šanse, dok teško možemo nešto veliko očekivati od Alžira, Južne Koreje, Argentine.

Da stvar bude gora, po tri reprezentacije iz svake skupine će proći dalje, pa se tako može dogoditi da recimo Hrvatska u drugom krugu igra protiv Argentine, Bahraina ili Konga, pored Danske. Naravno bit će tu kvalitetnih utakmica, iznenađenja, ali prava uzbuđenja nas čekaju u nokaut fazi, od četvrtfinala.

Ipak, to je sve na papiru, za većinu će najvažniji biti nalazi testiranja. Po dolasku svi igrači, treneri se testiraju i tako će biti svaka 72 sata kako bi se izbjeglo širenje zaraze na prvenstvu.

Igrači su izolirani u hotelima, kontakti su smanjeni na najmanju moguću mjeru i ostaje nam vidimo tko će se u takvim uvjetima najbolje snaći.

Kopirati
Drag cursor here to close