Bolje se baviti sportom, nego biti na internetu, jer ...
Između interneta i društvenih mreža, Marina Talarević kaže kako misli da je jednostavno sport bolji.

Bolje se baviti sportom, nego biti na internetu, jer ...

Sport / Rukomet | 06. 05. 2018. u 12:37 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukomet u Hadžićima, a time i Sarajevu ima sigurnu budućnost. Garant toga je i oko stotinu djevojčica uzrasta od pet do 17 godina koje vrijedno treniraju i nastupaju pod okriljem omladinskih selekcija Ženskog rukometnog kluba Hadžići DIDO Group.

Osim toga, prošle sezone seniorke Hadžića su bile trećeplasirane u Premijer ligi BiH.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je djevojčice Ženskog rukometnog kluba Hadžići DIDO Group tijekom treninga u Kulturno sportsko-rekreacijskom centru u Hadžićima. Trener Teo Domuz kaže kako je generalno u Hadžićima ženski rukomet tradicionalan.

Foto: Anadolija / ŽRK Hadžići DIDO Group: Stotinu djevojčica za budućnost rukometa

Ponosni na rezultate

To svjedoči da klub egzistira više od pet desetljeća, točnije od 1966. godine. Iako je privremeno gašen, mijenjao imena, klub je ostao i opstao. I ide dalje.

"Za vrijeme postojanja imamo dosta rezultata na koje se ponosimo. Osvajali smo dva puta prvenstvo Bosne i Hercegovine, četiri puta Kup. Bili smo više puta viceprvaci, a 11 puta smo sudjelovali na europskih natjecanjima i lansirali smo dosta dobrih igračica, reprezentativki kako naše tako i ostalih zemalja. Kao i svaki i naš klub je prošao kroz neki težak period. Silom prilika bio je ugašen, da bi nakon izvjesnog vremena, odnosno prije četiri godine uz pomoć posebno općine Hadžići, ljudi koji vole sport, prijatelja kluba, ali prvenstveno uprave koja je jako mlada, ambiciozna, dolazi iz sporta, ponovno ga pokrenuli", navodi Domuz.

Ističe kako su za vrlo kratak period, za nepune četiri godine vratili klub u Premijer ligu, osnovali školu rukometa, na koju su jako ponosni.

"Trenutno igramo Premijer ligu BiH. Naravno, nije lako. Uvijek se teži ka boljem. U sadašnjem vremenu niti jedan klub nema idealne uvjeta. Ali, eto zahvaljujući našoj upravi mi se stvarno trudimo da osiguramo što bolje uvjete. Tu su prijatelji kluba kao i općina Hadžići i naši sponzori koji nam stvarno pomažu, a prije svega naši sugrađani, naša publika", navodi Domuz.

I doista, u Kulturno sportsko-rekreacijskom centru u Hadžićima veliki broj roditelja i prijatelja pratio je trening. Kako u Ženskom rukometnom klubu Hadžići DIDO Group ništa ne prepuštaju slučaju napravili su strategiju razvoja rukometa na području općine Hadžići.

Foto: Anadolija / ŽRK Hadžići DIDO Group: Trener Teo Domuz

"Držimo se tog našeg cilja, te naše vizije. Naime, nama je cilj da naša djeca budu okosnica našeg seniorskog tima. Imamo jako dobru omladinsku školu, broji negdje oko 100 djevojčica i planiramo u naredne tri do četiri godine da imamo premierligašku ekipu koja će biti sastavljena od naših djevojčica", kaže Domuz.

Svjedoci smo, ističe, da svi naši sportski klubovi, a prvenstveno rukometni, uz to posebno ženski imaju jako veliki broj problema.

"To je prisutno od saveza pa naniže. Međutim, ne želim da budem pesimista. Primjer smo i želimo da pokažemo svima, svim rukometnim radnicima da uz malo odricanja, volje i želje sve se može. Naravno treba tu i financija, treba tu i pomoći. Jako je bitna i suradnja sa roditeljima koji moraju biti podrška svojoj djeci, a i klubu. Tako da apeliram na sve rukometne radnike da se ohrabre, da slobodno krenu u projekte", poručuje Domuz.

Naglašava da u Kantonu Sarajevo treba više biti omladinskih rukometnih škola.

"Treba nam klubova, treba nam omladinskih škola da ova djeca krenu, zavole rukomet i da budu budući reprezentativci", naglašava Domuz.

Djeca koja vjeruju u uspjeh

Članica Ženskog rukometnog kluba Hadžići DIDO Group Marina Talarević (17) trenira već četiri godine.

"Ponosna sam na ostvarene rezultate. Uz to jednostavno se i družimo, dobro je društvo, idemo na putovanja, putujemo. Postigli smo razne uspjehe. Osvojili smo treće mjesto u BiH. Igram i u RK Hrasnica na posudbi, u ligi Federacije BiH. I tu sam ostvarila dobre uspjehe", navodi Talarević.

Između interneta i društvenih mreža, kaže kako misli da je jednostavno sport bolji.

Foto: Anadolija / ŽRK Hadžići DIDO Group: Stotinu djevojčica za budućnost rukometa

"Najbolje se baviti sportom. Svim sportskim aktivnostima. To nas odvraća od interneta i tako nekih drugih stvari koje nisu bitne, odnosno manje su bitne. Obavezno se treba baviti sportom, jer tako možemo da obiđemo i razna mjesta i da stječemo nova prijateljstva", poruka je Talarević.

Slično razmišlja i Lamija Hujić (10) koja trenira godinu i pol u Ženskom rukometnom klubu Hadžići DIDO Group.

"Najviše se obradujem kada odem na utakmicu, kada pobijedimo i kada osvojimo trofeje i medalje. Važno je da se bavimo sportom, da redovno odlazimo na trening, da vježbamo i da uvijek budemo u formi. Planovi su mi da budem jača i da budem sve bolja u rukometu", kaže Hujić.

Na treninge u Ženski rukometni klub Hadžići DIDO Group rado dolazi i Fahira Hadžović (8), koja već dvije godine igra u klubu.

"Radosna sam kada je utakmica i puno dajem golova. I na treninzima isto. Planiram nastaviti sa treninzima. Bolje se baviti sportom, nego biti na internetu. Jer, sport donosi sreću, uspjeh, medalje i pehare. Naravno, i zdravlje", naglasila je Hadžović.

Pokrenuli i mini rukomet

Da rukomet u Hadžićima ima garanciju uspjeha i u budućnosti jasno govori da je na poziciji šefa stručnog stožera ŽRK Hadžići DIDO Group Alma Čehajić-Hadžović, nekadašnja reprezentativka u rukometu BiH.

Alma je u Hadžiće došla iz Tuzle 2000. godine, gdje je igrala u RK Jedinstvo. Nakon dolaska u Hadžiće igrala je i sama u tadašnjem Željezničaru, sadašnji Hadžići, gdje je kao trener bila Svetlana Ceca Kitić, najbolja igračica svijeta u rukometu. Bila joj je, kaže Alma, i selektor u reprezentaciji 2001. godine kada je BiH poslije rata postigla najbolji rezultat. Plasirali su se za baraž, ali su nažalost izgubili od reprezentacije Mađarske.

Foto: Anadolija / ŽRK Hadžići DIDO Group: Alma Čehajić-Hadžović

"Radim već tri godine ovdje sa djevojčicama. Od prošle godine smo krenuli i sa mini rukometom, djevojčice su od pet do deset godina. Što se tiče zanimanja jako smo zadovoljni. Dobar je odaziv djece. Imamo oko 100 djece, a radimo na tri poligona i to u Tarčinu, Pazariću i Hadžićima", navodi Čehajić-Hadžović.

Kao nekadašnja profesionalan rukometašica Čehajić-Hadžović je za Anadolu Agency govorila i o tome koliko je nužno odricanje i naporan rad do uspjeha.

"Što se tiče odricanje ono je za sve potrebno pa tako i rukomet. Mislim da se svaka sportašica i sportaš mogu uklopiti u obaveze što se tiče škola i sporta, kada se organiziramo dovoljno vrijeme, sve se može postići. Maksimum treba davati na treninzima. Treba se zalagati maksimalno i rezultat će sam doći", poručuje Čehajić-Hadžović.

Planovi u Ženskom rukometnom klubu Hadžići DIDO Group kaže Čehajić-Hadžović postoje, jer čovjek lakše i bolje radi ako ima neki plan, ako ima neki cilj.

"Mi smo sada trenutno sa 2002. i 2006. godištem prvaci. Krajem šestog i početkom sedmog mjeseca plasirali smo se na državno prvenstvo koje će se održati u Banja Luci i tu ćemo se boriti za prvaka države BiH", ističe Čehajić-Hadžović.

Kao sportašica i majka, Čehajić-Hadžović je kaže ponosna, jer su tu u klubu, u Hadžićima, njene dvije kćerke koje treniraju, koje su krenule maminim stopama.

"Meni je srce puno. Pored moje djece, drago vam je, čovjek je sretan i zadovoljan kada vidi stotinu djevojčica na terenu, kada su i one sretne, kada dolaze sa osmjehom na licu, na trening, kada su zadovoljne. Pored tog sportskog natjecanja, tu su i ta druženja, tu su putovanja koji čine u suštini sve zajedno sport", poručila je Čehajić-Hadžović.

Kopirati
Drag cursor here to close