EP

U Trondheimu će biti teško, jako teško

Od tri protivnika koja čekaju reprezentaciju BiH na Europskom prvenstvu, dva su kandidat za sami vrh.
Sport / Rukomet | 01. 07. 2019. u 14:15 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ždrijeb ne ostavlja previše prostora za optimizam. Od tri protivnika koja čekaju reprezentaciju BiH na Europskom prvenstvu, dva su kandidat za sami vrh. Vječni Francuzi i reprezentacija koja je strašno puno napredovala posljednjih godina, Norveška. Tu su i Portugalci, ali realno teško će se oni uključiti u borbu za dva mjesta koja vode dalje, iako su u ciklusu iza nas baš nadigrali Francusku.

Francuska

Francuzi polako prolaze kroz smjenu generacija, Omeyer je rekao dosta, Nikola Karabatić sve teže podnosi napore teških utakmica na jakim turnirima, povrede i godine čine svoje, ali bez obzira na sve, Francuzi su uvijek favoriti za zlato bez obzira o kojem se natjecanju radi.  Šesterostruki svjetski i trostruki Europski prvaci su na posljednja dva velika turnira, (Euro 2018, SP 2019), osvojili treće mjesto, pa će na narednom velikom svakako biti motivirani, željni povratka na vrh. Uz to, Francuzi još nisu osigurali nastup na Olimpijskim igrama pa će to probati napraviti na ovom Europskom prvenstvu, iako su oni domaćini jednog od tri kvalifikacijska turnira koja se igraju u travnju naredne godine. Ono što tek donekle može biti olakšavajuća okolnost jeste činjenica da Francuzi nekako po tradiciji se muče u uvodnim susretima na velikim natjecanjima.

Norveška

Muška rukometna reprezentacija Norveške je godinama bila u sjeni ženske, ali je posljednjih godina teško zamisliti krug favorita na velikim natjecanjima bez Norvežana. Na posljednjem Svjetskom Norvežani su igrali u finalu, dok su na posljednjem Europskom, završili nastup u drugom krugu iako su imali isti broj bodova kao Švedska i Hrvatska. Norvežani su između ostalih domaćini skupine D i svakako ne bilo iznenađenje da osvoje prvo mjesto u skupini. Utakmice ove skupine se igraju u Trondheim gdje bi i bh rukometaši mogli imati veliku podršku navijača, pa bi barem u tom segmentu utakmica mogla biti donekle izjednačena. U prošlom ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, BiH je nakon grupne faze trebala u baražu igrati protiv Norveške, ali nije zbog slučaja Nuić. U baražu kvalifikacija za EURO 2006. godine, Norvežani su bili uspješniji od BiH.

Portugal

Portugalci godinama drže kakav takav priključak za najboljim prije svega klubovima Europe. Bili su domaćini prvog Europskog prvenstva 2004. godine, te Svjetskog 2003. Ukupno su Portugalci pet puta bili na Europskom prvenstvu, tri na Svjetskom, najbolji rezultat su napravili 2000-te godine u Hrvatskoj kada su završili sedmi. Upravo su Portugalci u posljednjem ciklusu skrenuli pažnju iznenadivši ni manje ni više nego Francuze u Guimarãesu, bilo je 33:27. Na Euro su Portugalci plasirali bez većih problema, dva puta pobijedivši još Rumunje, jednom Litvance. Reprezentacija je uglavnom sastavljena od igrača Porta i Sportinga. S Portugalom BiH ima određena iskustva, u kvalifikacijama za SP u Kataru, BiH je kao domaćin nadigrala Portugal 31:29, dok su na domaćem terenu Portugalci bili bolji 27:26.

"Vidim neki spominju kao da se možemo nositi samo s Portugalom. Međutim, idemo igrati rukomet protiv svih ekipa. Dolaskom na Europsko prvenstvo smo već napravili veliki korak, ali želimo sve najbolje i na samom turniru. U oktobru, prije Eura, očekuju nas i prve dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Potom se u decembru idemo spremati za Euro. Igramo protiv prvaka svijeta, protiv viceprvaka svijeta i sjajnog Portugala koji je u naletu. U kvalifikacijama za EURO razbili su Francusku i to dovoljno govori o tome koliko su kvalitetni", rekao je nakon ždrijeba izbornik reprezentacije BiH Bilal Šuman.

Kopirati
Drag cursor here to close