Tea Vučina, talentirana rukometašica

Želja mlade Mostarke: Igrati za reprezentaciju

Od 2015. godine nastupa za Union APG Korneuburg i u zadnje četiri sezone jedno je od prepoznatljivih osoba u austrijskom ženskom rukometu.
Sport / Ostali sportovi | 10. 09. 2019. u 14:19 Bljesak.info
Kopirati

Radišna, uporna i talentirana, tako se može ukratko opisati 16-godišnja rukometašica Tea Vučina iz Mostara koja svoj vrhunski sportski potencijal zadnjih godina pokazuje na austrijskim parketima.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2015. godine nastupa za Union APG Korneuburg i u zadnje četiri sezone jedno je od prepoznatljivih osoba u austrijskom ženskom rukometu. Njezine vrhunske igre vrlo su brzo prepoznate u klubu, tako da je prošle sezone debitirala i za seniorsku ekipu koja nastupa u austrijskoj Bundesligi. U momčad se odlično uklopila, iako je najmlađa igračica. Od ove je godine članica stalne postave u kojoj, kao ljevoruka, svoje rukometne bravure pokazuje na poziciji desnog krila.

 Njezin otac Ivica ističe da je rođena za tu poziciju s obzirom na njezinu brzinu tehniku i prodornost. ''Od najmlađih dana je igrala na poziciji desnog krila i na toj poziciji najbolje pokazuje svoje umijeće'' kazao je Tein otac , nekadašnji rukometaš.

 Upravo ju je on i upoznao s prvim rukometnim koracima, a sa 7 godina odveo na trening HRK Zrinjski iz Mostara s kojim je osvojila državni naslov u pionirskoj kategoriji.  U Zrinjskom je igrala sve do 2015. kada s obitelji seli u Austriju.

Po dolasku pridružuje se klubu u Korneuburgu kod Beča u kojem su odmah prepoznali njezin talent te su je od početka uvrštavali i u starije dobne selekcije. Uskoro počinje  igrati za starije selekcije U14 i U15,  a s 14 godina i za selekciju U16. U svim je selekcijama bila u prvoj postavi i ujedno jedna od najboljih strijelaca. U sezoni 2016/2017 sa selekcijom U15 osvaja prvo mjesto na prvenstvu Donje Austrije, a u završnici za prvaka Austrije drugo. U finalu je njezina momčad izgubila u utakmici protiv bečkog Atzgersdorfa  i to nakon dva produžetka.

 Tea priznaje da joj je taj poraz teško pao, ali i puno naučio te da nije pokleknula nakon njega već i dalje nastavila vrijedno trenirati.

U idućoj sezoni, 2017/2018, opet je igrala za tri selekcije, ovaj put za U15, U16 i U18.  Odigrala je preko 50 utakmica i dalje bila jedan od najboljih strijelaca svoje ekipe. Te je sezone sa selekcijom U16 osvojila drugo mjesto u Donjoj Austriji, odmah iza Hypa, a na završnici za prvaka Austrije osvaja 5. mjesto.

U prošloj sezoni, s tek navršenih 16 godina, debitira za prvi tim koji igra u Bundesligi. Tea kaže da je oduvijek voljela rukomet te da ga živi 24 sata na dan.

'' Na svakom treningu naučim nešto novo i postajem sve upornija. To mi daje poticaj za dalje. Ništa me ne može spriječiti da dođem na trening'', kaže Tea, kojoj je san da svoj talent i igre prikaže na reprezentativnoj razini.

Kopirati