Trčanje

Kovačič za 14 sati savladao pet najviših vrhova Slovenije

Za kraj ljeta ovaj 24-ogodišnjak je postavio sebi poseban izazov i odlučio da 'spoji' pet najviših slovenskih vrhova trčeći od jednog do drugog i penjući se na svaki
Sport / Ostali sportovi | 31. 08. 2020. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planinski trkač Luka Kovačič je bio uvjeren da je moguće 'spojiti' pet najviših planinskih vrhova u Sloveniji za samo 24 sata, ali nadljudskim naporom uspio je nadmašiti samog sebe i ostvariti taj cilj za manje od 14 sati.

Pet najviših vrhova u Sloveniji su Visoki Rokav (2,646m), Škrlatica (2,740m), Triglav (2,864m), Jalovec (2,645m) i Mangart (2,679m). Tim redom ih je i Kovačič savladao, priopćeno je u ponedjeljak iz Red Bulla.

Kovačič se još kao sedmogodišnjak popeo na najvišu slovensku planinu Triglav, a potom se posvetio biciklizmu, prije nego je odlučio da gradi karijeru u planinskom trčanju i Red Bull 400 utrkama u kojima je pobjeđivao na Planici u protekle tri sezone.

Za kraj ljeta ovaj 24-ogodišnjak je postavio sebi poseban izazov i odlučio da 'spoji' pet najviših slovenskih vrhova trčeći od jednog do drugog i penjući se na svaki, a sve to u jednom danu, po opasnoj vrućini koja vlada krajem kolovoza.

Mladić iz Kranja je počeo trčati ujutro u 3.15 i stvorio odličan trenutak za svladavanje udaljenosti između pet vrhova kao i dvije duboke doline, Vrata i Trenta, da bi ispunio svoj zadatak za nevjerojatnih 13 sati i 56 minuta.

Foto: Red Bull PR / Luka Kovačić osvaja vrhove

Kovačič je prešao razliku od 6,600 metara nadmorske visine tokom pretrčanih 55 kilometara između vrhova, od čega je 43 km bilo po planinskim stazama i stijenama, 7 kilometara po makadamu i 5 km po asfaltu, a prva 2 sata i 40 minuta proveo je u mraku sa lampom.

''Dugo sam sanjao da spojim svih pet vrhova u jednom danu. Razmišljao sam izvodljivosti svega toga, hoće li mi 24 sata biti dovoljno, a sada sam uspio za manje od 14 sati. Ludilo! Trebat će mi nekoliko dana da prespavam i ponovo proživim sve'', otkrio je Kovačič.

Kovačić je spojio Gorenjsku i Primorsku regiju uz pratnju planinara Nejca Marčiča u prvom dijelu, planinskog trkača Matjaža Miklođa i svoje djevojke Urške Ahac u drugom, te u društvu planinskog skijaša Nejca Kuhara u trećem dijelu, priopćeno je iz Red Bulla.

''Najteži dio je bio uspon na Jalovec u sred dana kada je bilo jako vruće i bez vjetra. Nejc Kuhar mi je svojom odličnom pričom pomogao da ostanem motiviran. Prebrodio sam krizu i nastavio. Krenuo sam po mrklom mraku i planirao da završim u mraku, ali na kraju sam stigao na cilj tokom sutona'', dodao je Slovenac.

Kopirati
Drag cursor here to close