Nema čekanja

WHO upozorava da pandemija "ubrzava" i traži brzu odluku oko Olimpijskih igara

Upitan o održavanju Olimpijskih igara 2020. u Tokiju, Mike Ryan, čelnik WHO-ovog programa za hitne situacije, rekao je kako vjeruje da će odluka biti donesena vrlo brzo.
Sport / Ostali sportovi | 23. 03. 2020. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija uzrokovana koronavirusom ubrzava, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), s više od 300.000 slučajeva zaraženih u svijetu i zarazom potvrđenom u gotovo svakoj zemlji.

Dok je trebalo 67 dana od prvog prijavljenog slučaja do 100.000 slučajeva Covida-19, trebalo je samo 11 dana za sljedećih sto tisuća slučajeva, a potom još samo 4 dana za još toliko, pojasnio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ali nismo zatvorenici statistika. Nismo bespomoćni promatrači. Možemo promijeniti putanju pandemije", rekao je Tedros na on-line brifingu s više od 300 novinara.

Pozvao je na globalno obvezivanje da se promijeni putanja pandemije, te zatražio od zemalja da istovremeno donesu i mjere napada i obrane.

"Tražiti od ljudi da ostanu doma i provode druge mjere socijalne distance važan su način usporavanja širenja virusa i kupovanje vremena, to su defanzivne mjere", kazao je.

"Kako bismo pobijedili moramo napasti virus agresivnim i ciljanim taktikama - testirati svaki sumnjivi slučaj, izolirati, brinuti za svaki potvrđeni slučaj i naći i izolirati svaki bliski kontakt", pojasnio je.

Upitan o održavanju Olimpijskih igara 2020. u Tokiju, Mike Ryan, čelnik WHO-ovog programa za hitne situacije, rekao je kako vjeruje da će odluka biti donesena vrlo brzo.

Australija i Kanada već su najavile da se povlače s Igara, a organizatori su pod povećanim pritiskom da odgode Olimpijske igre, prvi puta u 124 godine njihove moderne povijesti.

"Vjerujem da će odluka biti donesena vrlo brzo", rekao je Ryan.

Pojasnio je da će odluku o eventualnoj odgodi donijeti Japan i Međunarodni olimpijski odbor, dodajući: "Imamo povjerenja da japanska vlada i Međunarodni olimpijski odbor neće odlučiti održati Igre ako bi one bile opasne za sportaše ili gledatelje".

Kopirati
Drag cursor here to close