Natural Selection Tour

Vrhunski svjetski snowboarderi na natjecanju koje testira njihove mogućnosti

U eliminacijskom formatu, natjecatelji se bore u direktnim duelima, a sudije ocjenjuju čitavu njihovu vožnju od vrha do dna, na osnovu kreativnosti, trikova, kontrole, fluidnosti vožnje i faktora rizika.
Sport / Ostali sportovi | 11. 02. 2021. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanađanin Mark McMorris i Novozelanđanka Zoi Sadowski-Synnott su pobjednici prvog od tri natjecanja u sklopu Natural Selection Toura, održanog u Jackson Holeu (SAD). Natjecanje, čiji je idejni tvorac legendarni snowboarder Travis Rice, prenošeno je direktno na Red Bull TV uz dosad neviđenu upotrebu dronova i kamera kako bi se gledateljima omogućio maksimalan užitak.

Natural Selection Tour je čedo Travisa Ricea, po mnogima najboljeg snowboardera svih vremena. Njegova namjera je bila da okupi svjetsku elitu ovog sporta, iz različitih disciplina, na ekstremno zahtjevnim stazama koje će na iskušenje staviti sve njihove sposobnosti.

U eliminacijskom formatu, natjecatelji se bore u direktnim duelima, a sudije ocjenjuju čitavu njihovu vožnju od vrha do dna, na osnovu kreativnosti, trikova, kontrole, fluidnosti vožnje i faktora rizika.

Na inauguralnom natjecanju u zimskom odmaralištu Jackson Hole (Wyoming, SAD), od 3. do 9. veljače se okupilo 16 natjecatelja i osam natjecateljki. Oni su se nadmetali na stazi koja je uključivala više od 50 prirodnih prepreka i skakaonica, na kojima su rađene tek minimalne intervencije i poboljšanja.

Među natjecateljima su se našla imena poput Austrijanke Anne Gasser (olimpijska i svjetska prvakinja u disciplini Big Air), Kanađanina Marka McMorrisa (bronzani u disciplini Slopestyle na OI 2018 u Pyeongchangu) i Amerikanke Jamie Anderson (zlatna u Slopestyleu i srebrna u Big Airu na OI 2018).

Mark McMorris je u četvrtfinalu pobijedio upravo Ricea, da bi potom u polufinalu savladao Norvežanina Mikkela Banga. U finalnom dvoboju, u kojem ga je čekao Amerikanac Ben Ferguson, bio je bolji od samog početka i na kraju zasluženo slavio.

''Drago mi je da sam uspio voziti onako kako sam želio, drago mi je da smo imali dobru borbu u dvoboju u kojem nikad nisam mislio da ću pobijediti. Kako je dan odmicao, bio sam sve bolji i više se zabavljao. Ova je moja najveća pobjeda unazad nekoliko godina. Ovo je prava suština snowboardinga'', izjavio je McMorris nakon pobjede nad Riceom. 

U natjecanju žena, 19-godišnja Sadowski-Synnott (brončana iz Pyeongchanga u disciplini Big Air) je pokazala klasu pobijedivši Amerikanku Hanu Beaman, da bi u finalu bila bolja od Francuskinje Marion Haerty (trostruka prvakinja Freeride World Toura).

Zanimljivo, pobjednica je pozivnicu za sudjelovanje u natjecanju dobila zahvaljujući online glasovima publike.

''Prije tri tjedna nisam ni znala da ću biti ovdje. Nisam ni očekivala da ću se natjecati na Natural Selection turneji, tako da mi pobjeda definitivno mnogo znači. Bila mi je čast nastupiti zajedno sa mojim omiljenim snowboarderkama. Ovo je snowboarding onakav kakav zaista jeste, i konačno imamo natjecanje koje to pokazuje'', izjavila je Novozelanđanka.

Ricea, koji iza sebe ima više od 20 filmova, mnogi smatraju najzaslužnijim za revoluciju u ovom sportu.

''Današnje natjecanj ispunilo sve što sam zamislio. Definitivno je postojalo dodatno uzbuđenje zbog uvjeta kakve smo imali i natjecanja kakve smo imali. Iskreno, organizirati ovakav događaj u trenutnoj situaciji je podvig samo po sebi'', osvrnuo se Rice na prvo izdanje natjecanja.

Gledaoci širom svijeta su natjecanje pratili direktno na Red Bull TV, u najkvalitetnijoj produkciji i uz korištenje specijalnih trkaćih dronova i kamera visoke definicije, tako da je ovaj događaj postavio nove standarde u direktnom prenošenju događanja.

Snimku kompletnog natjecanja možete pogledati ovdje.

Naredna stanica turneje je planina Baldface u Kanadi od 28. veljače do 7. ožujka, a finalno natjecanje će biti održano u planinskom lancu Tordrillo na Aljaski od 20. do 27. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close