HEROJ u čamcu!

Veslač iz Nigera poput legendarnog 'plivača' Moussambanija

Sport / Ostali sportovi | 30. 07. 2012. u 19:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do sada nepoznati veslač Hamadou Djibo Issaka (35) iz Nigera postao je zvijezda dana veslačkog programa na jezeru Dorney na Olimpijskim igrama u Londonu.

Issaka je nastupio u kvalifikacijama discipline samac osvojivši uvjerljivo posljednje mjesto u kvalifikacijama, a potom i u repesažu. Issaka je ciljem prošao minutu i 40 sekundi nakon pobjednika, no dobio je uvjerljivo najveći pljesak gledatelja.

Tijekom utrke bodrio ga je i službeni spiker riječima 'Još malo, još malo. Možeš ti to." Kada je prošao ciljem Issaka se potpuno izmoren prevrnuo u vodu, a potom pozdravio publiku.

- Bio sam dobar, prošao sam ciljem, kazao je prvak Nigera koji je naučio veslati prije tri mjeseca. Na OI je stigao posebnom pozivnicom Međunarodnog olimpijskog odbora, prenosi Hina.

- Možda nemam tehniku, ali imam snagu, dodao je Issaka koji je još uvijek pod dojmom svečanosti otvaranja Igara.

- Bilo je veličanstveno. Nikada u životu nisam vidio vatromet, dodao je Issaka podsjetivši na plivača Erica Moussambanija iz Ekvatorijalne Gvineje koji se na OI u Sydneyju 2000. godine skoro utopio u kvalifikacijama utrke na 100 metara.

Hrabri Eric je pred kraj utrke od iznemoglosti umalo zaplivao i prsno. Na koncu je 100 metara preplivao za 1:57.72.

Za razliku od brojnih navijača, nisu svi bili sretni zbog Issakina nastupa na OI, jer smatraju kako je zauzeo mjesto daleko boljih veslača. Među kritičarima je i legenda svjetskog i britanskog veslanja Steve Redgrave.

- Na svijetu postoji mnoštvo boljih veslača koji su zaslužili mjesto na OI, poručio je vlasnik pet olimpijskih zlata.

Međutim, glavni tajnik Svjetske veslačke federacije Matt Smith tvrdi kako Issaka nije zauzeo ničije mjesto, već je samo dodan u program.

Kopirati
Drag cursor here to close