Veslački klub Rama

Velike veslačke nacije traže termine za pripreme na Ramskom jezeru

Osim vlastite škole veslanja, Veslački klub ''Rama'', ima i natjecateljske kategorije veslača, koji su napravili zapažene rezultate.
Sport / Ostali sportovi | 13. 03. 2018. u 09:04 Bljesak.info i Rportal.eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po svojoj prvotnoj namjeni, Ramsko jezero, služilo je isključivo za proizvodnju električne energije, iako se uz to, moglo koristiti i u druge svrhe. Malo po malo, trendovi se polako mijenjaju na bolje. Zadnjih godina, iako nekako ''stidljivo'', pomaci su vidljivi, posebno nakon provedbe projekta prekogranične suradnje BiH i Hrvatske ''Lake to lake'' iz kojega je ''izronio'' Veslački centar Rama.

Projektom ''Lake to lake'', općina Prozor Rama u suradnji s općinom Vrlika, aplicirala je prema IPA fondovima i nakon što je dobio ''zeleno svjetlo'' od Europske komisije, započela je njegova provedba.

Foto: Rportal.eu / Veslački klub Rama

U kolovozu 2013. godine, otvoren je Veslački centar na Ščitu, koji je kroz nepunih pet godina postojanja, postao popularan za pripreme među veslačkim klubovima i veslačima iz Hrvatske, ali i drugih zemalja.

Juniorska veslačka reprezentacija Australije, 2015. godine, boravila je u Rami na pripremama, odakle je otišla vrlo zadovoljna. ''Srebrni'' Damir Martin, s priprema u Rami, kao i braća Sinkovič otišli su na olimpijadu u Rio de Janeiro, gdje su ostvarili odlične rezultate.

Iako je tek početak sezone, za pripreme veslača u Rami, vlada veliki interes, posebno zbog visoke razine vode, koja je prošle dvije godine bila veliki problem.

Prošle godine, neke velike veslačke nacije, tražile se termin za pripreme, ali zbog niske razine vode u Ramskom jezeru, Veslački centar morao je odbiti ugošćavanje. Ove godine, termine za pripreme, već je rezerviralo nekoliko veslačkih klubova iz Hrvatske, kao i dio članova Hrvatske veslačke reprezentacije.

Osim vlastite škole veslanja, Veslački klub ''Rama'', ima i natjecateljske kategorije veslača, koji su napravili zapažene rezultate. Budući da u BiH ne postoji Veslački savez koji organizira natjecanja, Veslački klub ''Rama'' član je Veslačkog saveza Dalmacije i sudjeluje na većini natjecanja. Svake godine, krajem mjeseca kolovoza, VK ''Rama'', organizira vlastitu regatu koja je popularna među klubovima i natjecateljima,

Veslanje je dosta skup sport, posebno u smislu nabavke kvalitetne opreme i sudjelovanja na natjecanjima.

Kao i brojni drugi klubovi i Veslački klub ''Rama'' ima određenih financijskih problema, pa ih pokušava rješavati na razne načine.

Iako glavni dio financijskih troškova snosi Općina Prozor Rama, to nije dostatno za sve potrebe.

Klub posjeduje vlastitu teretanu, koja zadovoljava osnovne potrebe za normalno treniranje.

U razgovoru s Filipom Šimunovićem, tajnikom Veslačkog kluba ''Rama'' kolega s portala Rportal.eu doznaje kako je u planu nabavka nove opreme, čime će se proširiti kapacitet teretane, a s time dobiti još bolje uvjete za treniranje, kako članova kluba, tako i za one koji će doći na pripreme.

Što se tiče opreme, klub posjeduje osnovne stvari za normalne treninge, ali uvijek se nastoji nabaviti nešto novo, što će poboljšati uvjete. Jedan dio opreme klub je dobio iz donacija drugih klubova.

Ove godine, Općina Prozor Rama, ponovno će u suradnji s Općinom Vrlika, aplicirati prema EU fondovima s projektom za gradnju smještajnih kapaciteta. Ako bi projekt bio prihvaćen od strane Europske komisije, kroz nekoliko godina, Rama bi dobila hotel čija prvotna namjena bi bila smještaj onih koji dolaze na pripreme, čime bi se stekli odlični uvjeti za domaćinstvo reprezentacija i posjedinaca.

Rad i djelovanje Veslačkog kluba "Rama“ prepoznat je u Hrvatskom veslačkom savezu i u Veslačkom klubu "Zagreb'', koji već dulji vrijeme daju potporu Klubu.

Prema riječima tajnika Šimunovića, cilj VK ''Rama'' je postati član Hrvatskog veslačkog saveza, uz to, cilj je i formirati savez na razini BIH.

Također, cilj je u Ramu dovesti veliko natjecanje što bi samo po sebi bila odlična reklama, kako za Ramu, tako i za razvoj veslačkih sportova na Ramskom jezeru.

Kako sada stvari stoje. U budućnosti bi Rama mogla postati poznato mjesto gdje na pripreme dolaze svjetske klase sportaša.

Kopirati
Drag cursor here to close